сряда, 4 февруари 2015 г.

Някои полезни пособия за оцеляване в кризисни ситуации

Комплектите за оцеляване сред природата или при някаква голяма криза бяха особено популярни през 2012, когато се очакваше настъпването на Апокалипсиса. След това интереса сякаш леко намаля, но е винаги да сме подготвени ако все пак се случи някакво бедствие. И преди съм публикувал подобни материали, примерно ето този от 2011 година:


От тогава се появиха на пазара много нови пособия създадени именно с цел да са полезни в необичайни условия. За основа на статията служи този материал:


Ако сме някъде сред природата, далеч от цивилизацията или дори в собствения си дом и няма електричество (което е напълно вероятно при някаква голяма криза), може да се окаже жизнено важно да ползваме някакъв електрически уред. Като например мобилен телефон за да се обадим за помощ или радио за да разберем каква е ситуацията. Какво да правим обаче като падне батерията на телефона? Как да го заредим? Един вариант е да се ползват популярните в последните години слънчеви зарядни. Те се продават вече и в България. Тези устройства имат обаче един сериозен недостатък - не работят като няма слънчева светлина. Как да генерираме електричество ако е нощ или небето е покрито с черен дим и тъмни облаци (каквито могат да се появят при различни сценарии свързани с големи кризи)?

Един вариант е да произвеждаме ток с помощта на собствената си мускулна сила чрез това устройство:


При него въртим една манивела и произвеждаме ток. Устройството идва с вградено радио. Доста дълго обаче трябва да въртим за да заредим поне малко телефона си. В момента на писане на тази статия струва към 50 долара в Amazon:


Не знам дали тази техника се доставя до нашата страна (преди от Amazon до България доставяха само книги и CD-та), може би това ограничение вече е отпаднало. Но и да не е, предполагам същото устройство може да се намери и от eBay.

Има и друг начин за производство на електричество - от дърва! Ето го и устройството:



Не знаех, че вече предлагат и такава джаджа, на мен лично много ми хареса, но не е никак евтина - в Amazon струва 130 долара:


Освен производството на електричество, може да се използва за варене на вода, печене на наденички или просто за да си стоплите ръцете.




Както казах, горното устройство работи на дърва. А за да се снабдите бързо и лесно със съчки за горене, може да ви помогне този джобен трион:


Струва 23 долара в Amazon:


На това видео един от любимите ми потребители в YouTube (KGB Survivalist) демонстрира как се борави с този джобен трион:



Последно, ето един филтър за вода чрез който може да се пие от мътна вода. Той за жалост не филтрира вирусите:


Струва 20 долара в Amazon и е добър за употреба за 1000 литра:

http://www.amazon.com/exec/obidos/ASIN/B006QF3TW4/hardware-muo-20

Няма коментари:

Публикуване на коментар