петък, 28 август 2015 г.

Трите най-важни неща при пътуване в чужбина

От сайта Lifehacker.com посочват тези три неща като задължителни за вземане.

1. Принтирани на хартия билети.

Отдавна закупуването на самолетни билети е доста лесно и се извършва по Интернет. С напредъка на новите технологии все повече хора дори не принтират билетите си, а ги показват на екрана на компютъра или таблета си. Много компании позволяват това, но други все още не. За да не изпаднете в кофти ситуация, по-добре си отпечатайте на хартия билетите. Дори и авиокомпанията да приема билети в електронен вид, винаги има опасност нещо да се случи с техниката ви - да я изтървете и тя да се повреди или батерията да се изчерпа. Освен това лаптопите и таблетите са скъпи неща и са желана цел на крадците. Така че не поемайте риска да не можете да покажете билета си на гишето.

2. Химикалка

При влизането в много държави се изисква да попълвате различни формуляри. Обикновено ви осигуряват писалка за писане, но може да се случи да нямат - всички химикали да са взети в момента от другите пътници. За да не чакате някой да свърши с попълването на неговата форма, носете си собствена химикалка. Освен това тя ще ви трябва и за долното.

3. Бележник

Макар английският отдавна да се е превърнал в международен език, има много хора, които не го говорят. Ако трябва да питате местните хора в дадена страна за нещо, примерно за посоката, а те упорито не ви разбират, можете да се пробвате да нарисувате къде искате да отидете - примерно кацащ самолет и сграда вероятно ще разберат, че значи "летище".

Източник


понеделник, 24 август 2015 г.

Къде зимуват болестите по дърветата?

След два месеца есента ще се вихри с пълна сила, затова припомням една статия от сайта "Градинар".

В късна есен, след листопада, когато дърветата навлизат в зимен покой, от съществено значение е да се знае къде остава и как се запазва през зимата заразата от болестите, как презимуват неприятелите.

В опадалите листа презимуват причинителите на много болести. В тях се запазва заразата от червените листни петна и ръждата по сливата, на струпясването по ябълката, крушата, бадема, бялата ръжда по черешата, гномията по кайсията и антракнозата по ореха. В пъпките зимуват причинителите на брашнестата мана по ябълката и прасковата, на къдравостта по прасковата. В изгнилите и мумифицирани плодове ще остане заразата на ранното и късното кафяво гниене, на ранното загиване на завързите на дюлята. По клонките зимува сачмянката по костилковите видове (праскова, кайсия, череша).

Под окапалите листа и под напуканата кора ще презимуват възрастните насекоми на крушовата листна бълха, на ябълковия цветопробивач, а също и ябълковият златист хоботник. В повредените опадали листа остават гъсеничките и какавидите на листоминиращите молци. Под старата напукана кора на ствола спят гъсениците на ябълковия и сливовия плодов червей, на източния плодов червей.

Между люспите на пъпките по младите клонки са яйцата на листните въшки, гъсениците на червената пъпкозавивачка в паяжинен пашкул. По кората на клоните и ствола, по младите клонки ще останат ларвите на калифорнийската и сливовата щитоносна въшка. А върху младите клонки са яйцата на червения и кафявия акар.

В почвата пък се крият какавидите на черешовата муха, лъжегъсениците на черната сливова плодова оса. В почвата зимуват и вишневият хоботник, лешниковият хоботник, мъхнатият бръмбар.

Листогризещите гъсеници на бялата овощна пеперуда, златозадката, бялата американска пеперуда зимуват в паяжинни гнезда.

СЪВЕТИ:

Съберете и изгорете опадалите листа, остържете старата напукана кора на стеблата, свалете ловните пояси от велпапе със събраните в тях гъсеници на плодовите червеи и ги изгорете. Изрежете заразените изсъхнали леторасти и клонки, клонките с туморни образования и рани. Съберете мумифицираните плодове от дърветата и върху почвата. Направете дълбока обработка на терена. Накрая изрежете гъсеничните гнезда и варосайте стеблата.

Източник

понеделник, 10 август 2015 г.

Как да подобрите географските си познания

В туитър намерих един съвет - ако искате да подобрите знанията си по география, си купете завеса за баня с подобробна карта на света. Това е добра идея, не знам обаче дали такива завеси се продават в България. Може обаче да си купите чрез интернет:

eBay


понеделник, 3 август 2015 г.

Проверка дали някой не ви следи на улицата

Малко техники като от детективски роман.

Имали ли сте чувството, че докато ходите по улицата или шофирате, някой определен човек се е "лепнал" за вас и ви следи? Ако да, ето какво може да направите - просто направете четири пъти един и същ завой (четири завоя на дясно или четири завоя на ляво). Така ще сте пак във първоначалната посока, ако някой случайно върви след вас, той не би повторил всичките четири завоя, защо му е да прави кръг. Ако обаче ги направи - следен сте!

вторник, 21 юли 2015 г.

Съвет при показване на снимки на телефон

Имате интересна снимка на смартфона си и искате да я покажете на приятел, но освен това имате и други снимки, които той/тя не искате да види. Предполагам знаете колко е лесно, както си държите телефона, приятелят ви случайно или нарочно да направи движение с пръст и да се покаже следващата снимка. За да избегнете това, преди да поднесете телефона със снимката, леко я зумирайте. Така дори някой да направи движението с пръст, няма да отиде на следващата снимка, а само ще мести тази по екрана.

събота, 18 юли 2015 г.

Сайтове за любителите на Космоса

Наскоро сондата на НАСА "Ню Хърайзънс" прелетя покрай Плутон. Това събитие съм отразил тук:


По този случай реших да дам няколко сайта, които може да са интересни на любителите на Космоса.

Започвам с един планетариум. На него задавате дата, час и координати и той ви показва кой звезди и планети са над вас.

Онлайн планетариум


Ако пък имате съвременен смартфон може да използвате подобно мобилно приложение:


Ако си падате по извънземни, може да си инсталирате приложението на SETI@Home, което търси космически сигнали от извънземни цивилизации. Внимание! То използва доста от ресурса на системата ви, затова е желателно компютърът ви да не е съвсем слаб.

Можете да си го свалите от тук (има и инструкции на английски):


Идеята на този проект е следната. Няколко радиотелескопа (основно Аресибо в Пуерто Рико) записват космически шум. Събраните данни обаче са твърде много. Затова малки части от тях се изпращат за обработка от компютрите на доброволците свалили си приложението.

Има един доста приятен за гледане сайт на който в реално време се визуализира обмена на данните между проекта и доброволците. С жълто са изпращаните данни, със синьо са връщаните обработени данни:

SETI@Home Data Activity


И накрая един сайт, който показва всички тела около Земята, които са човешко дело. Той се обновява всеки ден с реални данни.


Червените точки са сателити, сините са части от ракети, а сивите са други отломки. Може да посочите с мишката всяка точка и ще получите наименование на съответния апарат.

понеделник, 13 юли 2015 г.

Сайтове за преобразуване на мерки

Случвало ли ви се е да четете текст в който се говори за някакво разстояние в мили и да се чудите колко километра са това? А чудили ли сте се дадена температура по Фаренхайт колко е по Целзий? На мен често ми се случват такива ситуации докато превеждам материали за "Мистерика". За всякакви преобразувания между различни мерни системи използвам този сайт:

OnlineConversion.com


Друго което може да ви се случи, е да се чудите в една мерна система как се съотнасят отделните разреди. Примерно наскоро се чудих колко микросиверта са еди-колко-си наносиверта (заб. сиверт е мерна единица за количество поета радиация). Тогава ми помогна този сайт:

Metric Unit Converter


сряда, 8 юли 2015 г.

Рамен бургер - един странен сандвич

Хамбургерът Рамен (Ramen Burger) е нещо доста странно. Вместо питка хляб, се използват....спагети! Не знам, аз лично дали бих пробвал да направя нещо такова, защото предполагам всичко ще объркам, във всеки случай изглежда интересно...

петък, 3 юли 2015 г.

Staytube - цели музикални концерти от Ютюб

Staytube е сайт, който е събрал качените цели концерти в YouTube. Ценно за любителите на музиката. За жалост няма търсачка.

Staytube


сряда, 1 юли 2015 г.

Шоколадов мус

Рецепта публикувана в сайта "Бон Апети", а линк към нея ми бе пратен от Маргарита, една малка читателка на "Мистерика".

Необходими продукти:

200 г. шоколад
4 яйца
160 г. захар
400 мл. животинска сметана

Приготвяне:

Шоколадът се разтопява на водна баня.







Жълтъците и белтъците на яйцата се разделят. Половината захар се разбива с жълтъците, а другата – с белтъците.





Сметаната се разбива на пухкава пяна.







Шоколадът се добавя в купата при жълтъците. Разбърква се и се слагат белтъците и накрая сметаната.






Мусът се разпределя в чаши и се охлажда преди поднасяне.






Източник