вторник, 22 септември 2015 г.

Да си отгледаме мравки - част I

През последните години все по-популярно хоби става гледането на мравки в домашни мравеферми. В други страни цели комплекти с живи мравки се продават по магазините, в България обаче поне засега всичко трябва да си направим сами.

С няколко от редовните читатели на "Мистерика" мислим другата година да се заемем с това начинание. Не пречи обаче още от сега да почна да публикувам статии по темата.

За една успешна колония в мравеферма е необходимо да се улови царица. Първо трябва да сме си подготвили къде да я приберем след като я намерим. Най-лесния вариант е да си носите малко бурканче като показаното на снимките. Важно - пробийте малка дупка в капака, за да не се задуши царицата. Отворът обаче не трябва да е твърде голям, за да не излезе царицата от буркана. Бурканът ще ни служи само колкото да пренесем мравката до постоянното и жилище.

Ако царицата трябва да остане по-дълго в бурканчето, примерно докато нагласявате мравефермата, не го оставяйте на слънце! Също така от лични опити съм се убедил, че най-добрия начин за хващане на мравка е с ръце. Не се страхувайте, дори и леко да хапе, в България няма опасни мравки (освен ако не сте податлив на алергични реакции). Човешките пръсти са достатъчно меки, за да задържат една мравка без да я смачкат (не я стискайте твърде силно). С пинсети бихте я наранили твърде сериозно.Допълнение:

Един читател ползва следната кутийка от бонбони тик-так. Памукът е напоен леко с вода, за да има какво да пие мравката, ако трябва по-дълго да стои в това временно жилище.


Следваща част:

Да си отгледаме мравки - част II

Няма коментари:

Публикуване на коментар