събота, 14 март 2020 г.

Имитиращите месото продукти са хит в момента

В момента на запад има нова мода - консумацията на "фалшиво месо" направено от растителни продукти. Има компании, които са създадени само, за да предлагат такива изделия. Има и традиционни компании от хранителната индустрия, които започват да експериментират с "месо" от растения и водорасли. Положението е подобно на това при електрическите автомобили - има фирми като Tesla, които правят само електро-коли, има и традиционни автомобилни компании, като Волво, Пежо и т.н., които освен бензинови и дизелови модели, започват да предлагат и електрически.

Двете водещи фирми предлагащи само растителни изделия наподобяващи месо са "Beyond Meat" и "Impossible Foods". "Trader Joe’s" е от втората група фирми, които по-принцип си имат други водещи продукти, но са решили да влязат и в бизнеса с псевдо-мръвките. Техният първи продукт се нарича "Protein Patties".

Наскоро прочетох този интересен материал сравняващ трите фирми и продуктите им:

Fake Meat Taste Test: Can Trader Joe's Beat Beyond Meat and Impossible Burger?


Ето какво разбрах:

- Тези продукти са сравнително скъпи. Струват между 4.50 ("Trader Joe’s" са най-евтини) и 8.99 долара и то за разфасовки между 220 и 340 гр. За сравнение истинското месо в САЩ струва обикновено между 8 и 12 долара за килограм в зависимост от типа месо и това къде се продава.

- На външен вид заместителите го докарват на кайма.


- На вкус най-близо до истинското месо го докарва Impossible Burger, които ползват соево мляко като мазнина. Другите две фирми ползват кокосово масло.

- Хамбургерите направени с такова "месо" са вкусни, но трудно ще ви заблудят, че са от истинско месо.

Източник




Няма коментари:

Публикуване на коментар