вторник, 15 януари 2019 г.

Полезни сайтове - Lucidchart

Сайт за създаване на диаграми.

Lucidchart

събота, 12 януари 2019 г.

Интересна готварска техника за изтегляне на кебапчета

Това клипче е за направата на сандвичи, но най-интересната част ми беше как изтегля смляното месо през бутилката.


сряда, 9 януари 2019 г.

Полезни сайтове - Computer Hope

Името на този сайт значи "Компютърна надежда" и в него са събрани всякакви бързи клавишни комбинации (познати като шорткъти), които улесняват работата с компютър.

Computer Hope


понеделник, 7 януари 2019 г.

Бирени войни - Põhjala Prenzlauer Berg срещу Stolichno Pale Ale срещу Витошко лале

Ето, че дойде отново време да сравня три бири. Предишната такава статия бе ето тази:


В настоящия материал разглеждам следните бири:

- Stolichno Pale Ale (класирана от мен на последно място при предишната дегустация)
- Витошко лале
- Põhjala Prenzlauer Berg

Дълго се чудех дали въобще да пиша настоящата статия. Първо имах проблеми с новият фотоапарат, който купих - не записваше всички направени снимки (оказа се, че трябва да форматирам SD картата през самият фотоапарат), второ нямах толкова време за една задълбочена дегустация както миналият път. Но все пак реших да пусна статията, макар и само с няколко снимки и по-кратно описания отколкото при първия материал.

И трите бири съм ги оценил в Ratebeer.com с 3.4. Всъщност такава оценка съм дал на цели 5 бири, но ако трябваше да ги тествам всичките на веднъж щеше много да ми дойде :) Затова избрах тези:


Põhjala Prenzlauer Berg е естонска бира от стила Berliner Weisse (берлински вайс). Тя обаче не е типичен представител на този стил, даже си мисля, че е можело да я добавят в поне две други категории, но са я добавили към вайсовете по случайност - само защото е трябвало да изберат една единствена категория в Ratebeer.com. Тя с не по-малка легитимност можеше да попадне както в стила Радлер заради малиновия си привкус, така и в стила Gose заради киселият и солен вкус (Gose по принцип се правят с морска вода). Да, това е доста странна бира и напълно съзнавам, че ще предизвика крайни реакции - силно харесване или силна отврат.

Самата пивоварна Põhjala е базирана в Талин и изглежда е сравнително нова (за жалост няма много инфо в мрежата, а и сайтът им към момента на писане на статията не се отваря). Имат доста бири в асортимента си, всичките са някакви аристократични или просто странни стилове (какви по дяволите са бирите Specialty Grain и Saison ?!). Нямат нито един лагер, а изглежда нямат и нито един "нормален" вайс. Което е пропуск според мен. Колкото и да се правиш на хипарска пивоварна, трябва да имаш поне една лагер бира.

За Stolichno Pale Ale ще копирам това което написах миналият път:

Stolichno Pale Ale има интересна история. За жалост трудно може да се намери повече информация в нета, има единствено сведения за настоящите бири продавани под тази марка без дори да са на практика "столични". Някога, още по "комунистическо" време това си беше бира варена действително в София, във фабрика, която се явяваше наследник на пивоварната на братя Прошек датираща дори от преди времето на "комунизма". Днес "столичните" бири се правят в пивоварната на Загорка в Стара Загора след като през 2003 софийската пивоварна "Ариана" е погълната от заралии. Но дори и "Загорка" не е това което беше. Днес зад прословутата старозагорска марка стоят холандците от Хайнекен. Така че имаме софийско-старозагорска-българо-холандска бира. Но имайки в предвид, че това пиво се произвежда в България и се консумира основно тук, ще я считаме за българската в настоящата битка. Стилът ѝ е американски светъл ейл. Във вкуса на тези бири се усещат цитрусови нотки.

Бирата "Витошко лале" е в стил "премиум лагер" и се произвежда от пивоварната "Ломско пиво", което страшно ме изненада. Винаги съм си мислил, че тази бира е дело на някоя малка независима българска крафт пивоварна появила се в последните 1-2 години. Никога не бих я свързал с "Ломско пиво", една марка, която има дълга история (основана е през 1894 година), но която винаги съм я свързвал с посредственост. Е, "Витошко лале" леееко промени в положителна посока представата ми за пивоварната в крайдунавския град Лом.

***********

И така какво имаме като външен вид на бутилката и етикета. И Stolichno Pale Ale и Витошко лале имат семпъл лесноразпознаваем дизайн. Естонската Prenzlauer Berg е шарения и щеше да е оригинална, ако масово "фенси" (fancy) бирите не изглеждаха именно така. Не бих я разпознал на рафта сред другите крафт били, затова тази бира получава един голям минус от мен.

Колко струват и колко лесно се намират трите бири? До колкото знам естонската Põhjala Prenzlauer Berg може да бъде закупена само от столичният магазин "100 бири". Цената не е никак малка - 5.39 лв и то за 330 милилитра! За разлика от това столичното и прикритото ломско пиво (добре де, знам, че "Витошко лале" не е точно "Ломско пиво" макар да са от една и съща пивоварна) са широкодостъпни по хранителни магазини, специализирани места за продажба на крафт бира и шопове за цигари и алкохол. Цените им са приемливи - витошкото е малко над 2 лв (500 мл.), а столичният светъл ейл е малко под 2 (400 мл. стъклена бутилка)

***********

В предишната статия почти всяка бира комбинирах с храна. Този път реших някои от бирите да ги пия самостоятелно. Първо започнах с Põhjala Prenzlauer Berg и то още преди обяд. Не мога да отрека солено-киселият вкус на тази бира ме разбуди и ми вдъхна прилив на енергия. Не може да се пие бързо обаче. Именно затова не можах да я изпия преди да дойде време за обяд. Така че продължих да я консумирам със скромния си обяд от пържени яйца с лук. От долната снимка може да видите, че има приятен розов цвят.


Все пак малкото останала бира не ми достигна за обяда и отворих и една от бутилките Stolichno Pale Ale и "о, чудо!" този път този ейл не ми се стори толкова несъвместим с храна. Не знам дали защото горчивият вкус на столичното бе притъпен от киселостта на естонската бира или просто тази партида бе по-добра от предишната, но Stolichno Pale Ale бе приятна добавка към яйцата, а и към ядките следобед.

Все пак двете бири общо бяха твърде малко като количество (пак да припомня: Põhjala Prenzlauer Berg - 330 мл., Stolichno Pale Ale - 400 мл.), че да ми стигнат до вечерята в съботния ден (събота и неделя са дни за пиене). Именно за това трябваше да си сипя две чаши портвайн вино.


И така, дойде време за вечеря. Там нямаше никакви изненади - премиум лагерът "Витошко лале" добре се върза с леката супа, която си сготвих. Тази бира изглежда нормално, има приятен вкус и солидна пяна.


На следващият ден (неделя) пих бирите в следната последователност - Stolichno Pale Ale, Витошко лале, Põhjala Prenzlauer Berg.

Започнах в късната утрин със столичното светло. Оказа се, че то може да е толкова ободряващо колкото и естонската бира. Обедът комбинирах с Витошкото лале, а следобедът с Prenzlauer Berg, която определено трудно ми вървеше след като вече съм буден и наяден. Това явно е бира за утрините или за горещите лета. Кисело-солените бири по принцип са летни ободряващи напитки.

И така кой победи? Класирането бе трудно. За разлика от миналият път нямаше ясно изразен победител и победен. Всяка от трите бири имаше шансове да заеме всяко едно от трите места. Все пак някои малки подробности се оказаха решаващи.

Класирам на първо място:

"Витошко лале" - балансирана бира, не много скъпа, лесно разпознаваема и лесна за намиране по магазините (ако я няма в кварталния магазин, отскочете до Фантастико)

Второ място:

"Stolichno Pale Ale"

Трето място:

"Põhjala Prenzlauer Berg" - не е лоша бира, но е твърде скъпа за това което предлага (а и някои хора ще я счетат за отврат с този солен вкус)

След тази "битка" промених оценката на "лалето" от 3.4 на 3.5. Така тази бира се изравнява с Beck's от която са дори в един и същи стил. Ще е интересна битка.

Столичното остава на 3.4, а естонската бира спада на 3.3. Така с оценка 3.3 в Ratebeer станаха 5 бири. Ще избера 3 от тях за следващата статия от поредицата.

събота, 29 декември 2018 г.

Полезни сайтове - Bachelor Studies

Този сайт търси бакалавърски програми на базата на зададени от вас предпочитания за страна, език, цена, редовно или задочно обучение и т.н.

Bachelor Studies

петък, 28 декември 2018 г.

Нещата, които можем да направим за човек в депресия

Депресията е едно страшно състояние, което обаче е твърде често подценявано. "Ще ти мине", казват обикновено...до момента, в който е вече твърде късно. Ето какво можем да направим за някой изпаднал в депресия.

1. Изслушайте го, без да се опитвате да "оправите нещата"

Просто бъдете добри слушатели. Хората често пъти имат нужда просто да си кажат болката и не очакват да им предложите решения на проблемите.

2. Ако все пак искате по-активно да помогнете, не питайте "с какво мога да помогна?".

Често пъти самата личност изпаднала в депресия не знае с какво може да ѝ се помогне. Предложете конкретни неща - "да направя ли ...", "искаш ли ..." и т.н.

3. Бъдете подготвени за това, че помощта ви може да бъде отхвърлена.

Не го приемайте лично, не се сърдете на свой ред. Бъдете търпеливи. Това състояние е такова, че човекът може да си го изкара на тези, които всъщност искат да му помогнат.

4. Помогнете им в битовите, ежедневни неща

У тях сте и виждате, че мъжът/жената тотално е зарязал/а всичко. В кухнята стои купчина неизмити чинии, наоколо е разхвърляно. Малък жест е да измиете чиниите, да подредите, но това може да има голям положителен ефект.

5. Когато сте далеч от човека, пратете някакво обнадеждаващо/смешно съобщение.

По-скоро СМС, отколкото съобщение в социалните мрежи, но и това става в краен случай. Може посланието ви да дойде в критичен момент и да ги накара да се усмихнат.

6. Занесете малък подарък или нещо за хапване


Източник

четвъртък, 27 декември 2018 г.

Полезни сайтове - Uniplaces

Още един страхотен уебсайт за студенти търсещи къде да се настанят в големите градове на Европа. Освен това има договорки с някои колежи и университети и техните студенти получават отстъпка в цената.

Uniplaces

вторник, 25 декември 2018 г.

Класическа измама - ти ми повреди смартфона!

Тази измама май все още не е популярна в България (поне аз не знам да е прилагана тук), затова я описвам, за да сте подготвени, преди да са почнали да я пробват и в нашата страна.

Някой се блъска във вас и изпуска скъпа своя вещ (телефон, слънчеви очила, фотоапарат и т.н.) Когато вдига предмета от земята, се вижда, че той е счупен. Обвинява ви, че вие сте виновен, защото сте се блъснали в него. Иска пари за компенсация. Дори се появяват "случайни свидетели" (съучастници), които казват, че са видели, че именно вие сте се блъснали в другия, а не обратното. Много хора изпитват в този момент вина и дават пари. Предметът обаче е счупен още преди измамникът да се блъсне във вас. След като платите, същият счупен телефон ще се използва, за да излъже още някоя добра душа.

Интересното е, че това е доста стара измама - практикувана е в Япония преди десетилетия, но не с телефони, а с дини. Измамникът носи диня и се блъска в някой добре изглеждащ западен турист. Динята се изпуска на земята и веднага онзи ви иска пари. От къде да знае туристът, че парите, които му искат са доста повече от реалната цена на динята.

Долното клипче е шегаджийско (тип скрита камера), но реалните измами стават точно по този начин. Как да се предпазим? Не сте чувствайте гузни, ако наистина онзи се е блъснал във вас, кажете че няма да платите и нека полицията бъде извикана. На измамниците обикновено им минава мерака да искат пари като чуят за ченгетата.

събота, 22 декември 2018 г.

Полезни сайтове - Spotahome

Апартаменти и стаи под наем за по-дълъг период (не за по една нощувка, за тях си има други сайтове). Поддържа виртуални видео-обиколки из даваните под наем помещения. Чрез сайта могат да бъдат намерени квартири в над 30 европейски града.

Spotahome


понеделник, 26 ноември 2018 г.

Бирени войни - Weihenstephaner Korbinian срещу Stolichno Pale Ale срещу Beck's

Винаги съм обичал бира (е, чак винаги не, но поне от 13-годишен да). От около година това мое "хоби" (доста изтънчен начин да се каже "зависимост от алкохола", може би?) се изразява не само в пиене, ами и в проучване на различните видове спиртни напитки. Ratebeer.com е един сайт, в който са събрани почти всички видове бира произвеждани по света, ако случайно някое пиво, което сте пили, го няма, винаги можете да го добавите самите вие - аз лично съм добавил поне две бири. По-важното е, че можете да пишете коментари за различните марки и да оставяте рейтинги. Така помагате на други "любители на бирата" (разбирай - къркачи) да преценят коя бира би им харесала и коя не.

Наскоро преглеждах какви оценки съм поставил за различни марки. Общо съм оценил над 100 бири като много от тях имат еднакви точки. Реших като имам време да си направя интересна игра - да противопоставя една срещу друга бири, които към този момент съм оценил еднакво. Ще променям оценката на победителите нагоре, а на загубилите надолу. Ще оценявам бирите не само по характеристиките преценяни в сайта - аромат, вкус и т.н. ами и по важни за средностатистическия българин показатели - като това колко струва дадена бира и колко лесно може да бъде намерена.

Започвам тези бирени войни с една тройна партия - Weihenstephaner Korbinian срещу Stolichno Pale Ale срещу Beck's. Всичките те до този момент бяха оценени с 3.5 (от 5 възможни).


Weihenstephaner Korbinian е немска бира произвеждана в южния баварски град Фрайзинг от пивоварната Bayerische Staatsbrauerei Weihenstephan, която е основана през далечната 1040 г.! Това е най-старата пивоварна работеща без прекъсване! Да, знам, че слагам твърде често удивителни, но не мога да скрия възхищението си от Вайенщефан. Не е частна компания - притежава се от Свободна държава Бавария, една от шестнадесетте федерални провинции на Германия. Пивоварната произвежда десетки видове бира, основно традиционно германски (вайс, тъмни бири, лагери), но има в асортимента си и бири от арсенала на "вечния бирен враг" Англия като стаут и различни ейлове.

Стилът на Korbinian е doppelbock. Това са тъмни бири с по-високо от обичайното съдържание на алкохол - Korbinian удря 7.4%, докато "нормалните" бири имат алкохолно съдържание около 5%. Освен това хмелът не е толкова осезаем в тези бири.

Stolichno Pale Ale има интересна история. За жалост трудно може да се намери повече информация в нета, има единствено сведения за настоящите бири продавани под тази марка без дори да са на практика "столични". Някога, още по "комунистическо" време това си беше бира варена действително в София, във фабрика, която се явяваше наследник на пивоварната на братя Прошек датираща дори от преди времето на "комунизма". Днес "столичните" бири се правят в пивоварната на Загорка в Стара Загора след като през 2003 софийската пивоварна "Ариана" е погълната от заралии. Но дори и "Загорка" не е това което беше. Днес зад прословутата старозагорска марка стоят холандците от Хайнекен. Така че имаме софийско-старозагорска-българо-холандска бира. Но имайки в предвид, че това пиво се произвежда в България и се консумира основно тук, ще я считаме за българската в настоящата битка. Стилът ѝ е американски светъл ейл. Във вкуса на тези бири се усещат цитрусови нотки.

Beck's е в стил "премиум лагер". Не ме питайте каква е разликата между обикновените лагери и премийните, не съм сигурен, че съм я разбрал, но сякаш "премиум" действително ми харесват повече от обикновените. Бирата се вари се от германската пивоварна Brauerei Beck & Co. - Beck's. Тя няма толкова дълга история като Bayerische Staatsbrauerei Weihenstephan, нито предлага толкова голямо разнообразие. Основно залагат на различните видове лагери (включително пилзенер) и радлер - все традиционни германски стилове. И тази пивоварна обаче има и "не-германски" видове бира - ирландски ейл например.

И така ето какво имаме - германски допелбок срещу български американски ейл срещу германски премиум лагер. Round one, fight!


Като външен вид Korbinian получава заслужена точка, етикетът е обогатен с рисунки на някакъв свещеник (вероятно епископ) и мечка носеща торби (с хмел?). Самото име ми навява асоциации с древността и мотологията. Korbinian ми зучи като някакво създание подобно на злия hobgoblin, а също и като колобър, прабългарските жреци на Тангра. Определено визията и наименованието на бирата добре се връзват по между си.

Бутилката Beck's е безлична, нищо не ме впечатлява в нея. От своя страна името поне ми навява асоциации със съвременната градска легенда за "децата с черни очи". На английски те се пишат като black-eyed children или black-eyed kids и съответно се съкращават като BEC и BEK. Та, Beck's с този апостроф и "s" накрая ми звучи като "бирата на децата и хлапетата с черни очи", странна асоциация, да :D.

Името на българският ейл "Столично" не предизвиква никакви асоциации в мен, самата бутилка е оформена по-различно от стандартните бирени бутилки, което е плюс. Етикетът е минималистичен, което от една страна е минус, но от друга може би това е била целта. С този си дизайн бирата, а и всички бири с марка "Столично" са лесно забележими на рафта с другите бири.

Колко струват и колко лесно се намират трите бири? Korbinian ми струваше 3.89 лв, което звучи като скъпа бира спрямо масовите български бири продавани в кварталния магазин, но всъщност цената е много добра за вида бира, обикновено те струват повече. Взех си я от специализирания магазин "100 бири" в центъра на София. Не съм сигурен в колко други магазини в България я има. Примерно в друг специализиран магазин - "1001 бири" тя липсваше, всъщност там изцяло отсъстваше марката Weihenstephaner. Интересно, но във магазините от веригата Фантастико могат да бъдат намерени други бири на Weihenstephaner, което ми дава надежда, че Korbinian може да се вземе и от други места, а не само от споменатия по-горе "100 бири".

Stolichno Pale Ale струва около 1.89 лв и може да бъде намерено в много хранителни магазини или магазини за алкохол из цялата страна. Цената варира с някоя и друга стотинка нагоре или надолу. Смятам тази цена за висока, защото бирата дори не е 500 милилитра, всичките бири "Столично" се продават в бутилки от 400 мл. (кенчетата са по 500).

За моя изненада най-трудно намерих Beck's в стъклена бутилка. Това е масова бира и съм я консумирал къде ли не. Сега обаче трябваше да обиколя над 10(!) места преди да я открия. Нямаше я в кварталните магазини, веригите Фантастико или Т Маркет, магазинчетата за алкохол и цигари. На няколко места попадах все пак на Beck's в кен или на безалкохолния Beck's в бутилка. Бях твърдо решен обаче да съпоставя трите марки бири в стъкло, а не някоя от тях да е в алуминиев кен (в бъдещи сравнения обаче това може да се случи, някои бири съм ги виждал да се продават само в кенчета). Накрая намерих заветната Beck's в бутилка в един неугледен малък магазин за алкохол на булевард Ботев близо до площад Македония. Цената бе 1.28 лв, но понеже нямах бутилки, трябваше да платя 1.53 лв. Това е единствената от трите марки, които се продава в амбалаж за многократна употреба.

Започнах съпоставката една скорошна събота по обед. Бирата е една от малкото спиртни напитки, която може да се консумира с почти всякаква храна. Не че пречи, ако решите да пиете и ядете каквото си пожелаете едновременно, но обикновено ракията се консумира със салата, уискито върви добре с ядки и т.н. Бирата е по различна, благодарение на множеството видове пиво, тя върви със всичко. Затова реших на отворя първата бутилка още на обед. Честа да направи първия ход се падна на Korbinian. Тя имаше нелеката задача да я комбинирам със сготвена лично от мен боб-чорба и кафява питка тортила (кафявите са по-вкусни от белите тортили, но и по-трудно се намират, потърсете ги в магазините "Про маркет").

Тук може би е момента да се извиня за непрофесионалното качество на приложените снимки към статията - снимал съм всичко с телефон, надявам се за евентуални следващи статии от поредицата "бирени войни" да съм се сдобил с дигитален фотоапарат.

Друго - не се чудете, че повечето бири отлети в чашите нямат пяна. По принцип не обичам бирата ми много да се пени и затова винаги отсипвам бавно от бутилката с чаша леко наклонена настрани. С това си предпочитание изглежда противореча на канона, защото гледам, че в Ratebeer се обръща особено внимание на пяната - голяма ли е, малка ли е, чисто бяла ли е и т.н.

Ето я и самата бира с моят обяд:


Бобът е една от малкото храни, които трудно комбинирам с бира, единствено разни лагери с по-горчив вкус съм успявал да съчетая с тази храна. Затова немския допелбок имаше нелека задача пред себе си. Чували сте предполагам за котката на Шрьодингер, която е едновременно жива и мъртва. Е, аз пих бирата на Шрьодингер, която едновременно ми харесваше и не ми харесваше с тази чорба. Това само говори колко добра е Weihenstephaner Korbinian - успя да ми хареса дори и при нетипична комбинация с храна. Сякаш бирата успя да създаде паралелна реалност, в която да я пия без проблеми въпреки консумираната храна. Казах ви, че "корбиниан" ми звучи като някакво магическо същество, нали, ето че направи една малка магия :)

Все пак не успях да изпия цялата бутилка с боб-чорбата и я довърших с парче сирене с папая - това е сладко деликатесно сирене с цена около 27-28 лв за килограм. Тук нямаше никакви несъвместимости, бирата и сиренето се съчетаха добре.


Въпреки сладкото сирене, реших, че ми трябва още нещо за десерт, затова извадих от хладилника пастичките и посегнах към столичното пиво. Горчивият грейпфрутен вкус на Stolichno Pale Ale се съчета добре със сладкото (изядох само една паста, не се тревожете за кръвната ми захар).


Реших да довърша бутилката с ядки - солен фъстък, царевица барбекю и фурми. Тук бирата се изложи, хареса ми само с фурмите. Американските ейлове по принцип не вървят със солени ядки, но това си е мой вкус. Други хора може би идеално биха съчетали тази бира с фъстъци. Това важи и за останалите неща казани в материала - всичко се базира на моите предпочитания, така че имайте едно на ум и пробвайте сами, за да разберете дали вкусовете ни съвпадат.


За вечеря дойде времето да пробвам и Beck's със храна. В случая бирата имаше лесна задача - тя трябваше да се комбинира с печена наденица с чеснов сос и айвар (сръбският специалитет подобен на лютеницата), кафява тортила и таратор. Бирата си пасна перфектно, което не ме изненада въобще. Винаги съм знаел, че Beck's върви много добре с храни съдържащи месо - дюнери, пици, бургери, скара и т.н. Обожавам тази бира съчетана с такива храни.


Битката продължи през следващия неделен ден. Този път сражението бе открито по обед от Stolichno Pale Ale в комбинация с леко запечено сирене (дали бе краве или козе, вече ми убягва), картофи с копър сготвени със свинска мас и баварска горчица. Горе-долу се получи, някак си този ейл не бе отвратителен за пиене с тази храна, но това се дължи повече на самата добра храна, а не на бирата.


Отново извадих пастичките, този път отворих бутилка Korbinian. Рядко съм имал толкова перфектно сладко преживяване. Ако в раят предлагат пасти и бира, то бирата задължително ще е тази. Тук е момента да кажа повече за вкуса на Korbinian и на бирения стил dopelbock по принцип. Тази бира има горчиво-сладникав плътен вкус с нотки на кафе, тъмен шоколад, дори какао и някакви плодове. Което ме кара да я пия по-лесно и от сладка безалкохолна напитка, въпреки сравнително високия спиртен градус. Съвсем естествено бирата се съчета перфектно с двете пасти, които изядох, едвам се въздържах да не изям и трета.


Битката завърши с Beck's и ядки (фурмите ги бях изял още предишния ден). Става, но не там е силата на тази бира.


И така как завърши епичното бирено сражение? Безспорният победител по цялостно представяне е Weihenstephaner Korbinian. Тази бира беше фаворит, макар че имах надежди, че Beck's може да оспори първото място. Не се получи, премиум лагерът въпреки добрите си показатели остана на второ място. Далеч назад зад тях е Stolichno Pale Ale.

Победителят е повече от закономерен - най-старата пивоварна на света с толкова векове опит едва ли ще се даде лесно на която и да е друга марка. Затова дигнах с една десета оценката на Weihenstephaner Korbinian в сайта Ratebeer. От 3.5 на 3.6. Заслужаваше да я вдигна много повече, дори да я изстрелям на първо място в личната си класация (няма да ви казвам коя добре известна марка бира в момента стои на върха), но съм си казал, че ще правя промените в оценките си десета по десета. Сега друга бира с рейтинг 3.6 е немската Aecht Schlenkerla Rauchbier Märzen. Някъде в бъдещето предстои легендарен сблъсък - Мерцен срещу Корбиниан!

Beck's остава на рейтинг 3.5 и ще чака нови съперници.

Stolichno Pale Ale се смъква на 3.4 и ще има нелеката задача да се бори с две немски вайс бири, един полски лагер с мед и българската бира "Витошко лале". Усещам, че столичното ще потъне още надолу. Защо някога съм го оценил толкова високо? Имам спомен, че го пих една лятна вечер и определено горчивият цитрусов вкус бе доста освежаващ. Силата ѝ изглежда е в определени сезони, но аз пия бира целогодишно, затова вероятно ще има още корекции в оценката ми за Столичният американски ейл.

За сравнение ето какви са средните оценки на трите бири в сайта съпоставени с моите:

Weihenstephaner Korbinian - 3.77 (мой рейтинг - 3.6)
Beck's - 2.34 (от мен 3.5)
Stolichno Pale Ale - 2.83 (от мен 3.4)

Забелязал съм, че лагер бирите нещо не са долюбвани, може би заради масовостта си.

Това бе едно мое приятно забавление в два последователни дни. Надявам се статията да ви е харесала и да имам време за още бирени войни и в бъдеще.