сряда, 22 октомври 2014 г.

Хакери на реалния живот (нещо като въведение)

Тази статия бе публикувана за първи път в основния ми блог Мистерика.  Поради важността ѝ за настоящия сайт, я публикувам и тук с минимални корекции. Нека служи за нещо като въведение по темата.

Всички сме чували за компютърните хакери и това, което те правят. На жаргон техните действия се наричат "хакване" (hack, hacking) - "хакване на програма", "хакване на парола" и т.н.

На Запад съществува и един друг термин - "лайфхак" (lifehack). Той е малко труден за дефиниране, най-общо с него се обозначава всяко действие, метод, трик, умение и т.н. с които се решава нестандартно някакъв проблем, постига се подобрение, откриват се нови възможности и т.н., в която и да е област на живота. Какво точно имам в предвид, ще стане най-ясно с дадените примери. Най-близкият термин до "хакването на реалния живот", който българите използват е "направи си сам" макар, че двете понятия не се припокриват напълно. Но да започнем с примерите.


Конец за почистване на зъби.

Това хигиенично средство се продава и в България, макар че имам чувството, че не е толкова популярно както на Запад. То служи, както се вижда от името му, за почистване на зъби. Но един ден, някой хитроумен "хакер на живота" се досетил, че с него много лесно може да се режат торти, рола и други хранителни продукти (виж снимката в дясно).



Бързо изстудяване на бира

Този трик лично ще го пробвам през лятото дали работи. Увийте бутилката с мокра хартия и я поставете в хладилника - за 15 минути ще е ледено студена. (Обновление: пробвах това, бирата не се изстудява много по-бързо от обикновено, така че не смятам този "хак" за работещ).

Как да не забравим на кой какво сме дали

Постоянно приятелите си разменят разни неща - книги, дискове, списания и т.н. Случвало ли ви се е да се питате нещо от рода "на кой дадох тази готина книга, от кой сега да си я търся?" Ето едно решение на проблема - винаги когато давате нещо на някой ваш приятел или приятелка, направете една снимка с мобилния си телефон на предмета и приятеля ви. Така след време лесно ще може да проверите на кой какво сте дали, като прегледате снимките си.



Лопатка от непотребна стара туба

Вземете ножицата и си изрежете малка лопатка за пясък.





Непромокаеми обувки

Този трик българите го знаят от много време, но може би за западняците е нов - намазване на обувките с восък за да не пропускат.



Източник: Oddee
Дата на оригиналната публикация: 19 февруари 2013
Връзка


Описаните по-горе примери спадат към "добрите" хакове. Също като при компютрите и тук има "добри" и "лоши" хакове, макар че разделението понякога е доста условно. Намерих няколко "лоши" хакове в YouTube.


Първо кратко въведение...

Преди време бях писал (в Мистерика) за онлайн играта Coin-pusher.com. Тогава бях споменал, че тя има смътна близост с определен тип машинки за награди, които обаче не са разпространени в България.

Машинките "Coin Pusher" варират като размер и устройство, но основната идея е една - пускаш монети с които се опитваш да избуташ другите монети и те да паднат от ръба на плота. Често пъти върху монетите има поставени допълнителни награди, за да привличат играчите - като цели банкноти, запалки, дребни играчки и други дрънкулки, дори GSM апарати. Ето няколко видеота, които нагледно показват какво представляват тези игрални машинки:





Най-модерните такива машинки са японските - наблъскани с много електроника, светлини, допълнителни игри и джакпоти:





И след това кратко въведение - да се върнем на темата на този материал - "хакването в реалния живот". Как да хакнем една такава машинка? Много просто - разклатете я. След това се пригответе бързо да бягате, защото има аларма.



Следващия тип машинки нямат нужда от представяне - тях вече ги има в България, макар и не такива големи модели като показания във видеото. Става въпрос за кран-машините с челюсти, с които хората се пробват да хванат разни плюшени играчки и други награди (по едно време имаше такива в магазините от веригата "Т Маркет"). Как да ги "хактем"? Ако е голяма машината, просто накарайте някое дете да се промъкне вътре и да грабне някоя награда. И отново се пригответе да бягате.



И накрая едни идиоти, които се опитват да изблъскат артикули от машина за храни. Доста брутален "хак" се получава...

Няма коментари:

Публикуване на коментар