вторник, 2 декември 2014 г.

Ситуация: в чужд град сме и няма къде да спим

Има едно житейско правило - никога не казвай "никога". На всеки може да се случи някаква непредвидена ситуация - като например да е в друг град и да няма къде да преспи. Възможностите да се стигне до тук са много. Примерно не сте резервирали стая предварително в някой хотел, защото сте си мислили, че ще го направите лесно на място, но всичко се оказва заето. Или пък сте се уговорили с някой приятел/познат да нощувате у тях, но когато пристигате, той ви се обажда, че спешно се е наложило да замине извън града. Ето една такава история случила се в България и в която има дори свръхестествен елемент:

Читателска история - Русе, 1997


И така какво да правим?

1. Хотели и хостели

Ако сте останали без покрив над главата си защото не сте си направили резервация предварително и всички стаи във всички хотели са заети (примерно в разгара на туристическия сезон) , направо прескочете този вариант.

Ако обаче няма къде да спите по друга причина и имате достатъчно пари, може да си наемете стая в хотел. Понякога обаче това е невъзможно - или сме в малък град без хотели или не ни достигат средствата.

Хостелите са по-евтина алтернатива на хотелите, но пък предлагат по-малко удобства.

Има и вариант вие да имате пари, в града да има хотели със свободни стаи, но....просто да не знаете къде са. Както се казва - "с питане далеч се стига", но ако е късна вечер и на около няма кого да попитате? Ако все пак имате лаптоп, смартфон или таблет и имате мобилен интернет може да проверите в тези сайтове:

Почивка.bg - български сайт за родни места за отсядане

hotel.info - международен сайт с хотелите по света

HOSTELWORLD.com - международен сайт с хостели по света

2. Приятели, познати и напълно непознати

В града имате ли някакви приятели или познати (освен онзи при който е трябвало да отседнете, но който спешно е заминал - ако това е причината да сте останали на улицата)? Винаги преди да тръгнете за някъде си помислете колко хора познавате от даден град и дали имате техни актуални координати.

Дори да нямате познати, може да преспите една нощ при някой напълно непознат, стига да си прецените рисковете. Има сайтове, където хора от цял свят предлагат безплатни квартири за странстващи пътешественици. Това го правят на изцяло добра воля и най-вече защото и те самите обичат да пътешестват. Един такъв сайт е:


Лошото е, че обикновено престой при такъв човек се уговаря предварително, а не в последния момент, когато вече сте в града - все пак нищо не ви пречи да пробвате. Проверявате дали в съответния град има хора записани в тази мрежа от безплатни квартири, пращате съобщения и чакате някой да ви отговори. Ако имате късмет и си намерите подслон, макар престоят да не се заплаща, винаги е добре да предложите нещо в замяна на вашия гостоприемен хазяин - примерно да помогнете в къщната работа или най-малкото да се държите вежливо - да разкажете за града/страната от която идвате, да се поинтересувате от това как са нещата тук и т.н.

Друг вариант, ако нямате достъп до интернет или точно от този град няма никой записал се в мрежата за безплатни квартири, е да седнете в някоя закусвалня или кафе и да поговорите с местните хора - дали не знаят някой дали не дава квартира под наем за една нощ, дали самите те нямат свободна стая и т.н. Не се притеснявайте да разкажете за трудното положение в което сте изпаднали, така по-лесно ще ви приемат, а също не се притеснявайте и да предложите някаква малка сума за да отседнете при някого - 5-10 лв.

Ако пък имате профил в някаква социална мрежа като Фейсбук, Туитър и т.н. и имате достъп до интернет може да пуснете съобщение, че спешно търсите къде да преспите в еди-кой-си град. В днешно време хората имат десетки и дори стотици "приятели" и "последователи" в интернет без дори да ги познават. Кой знае, може да имате такъв "виртуален" познат, който е от този град и е готов да ви помогне.

3. Други варианти

Въпреки всичко не сте успели да си намерите къде да преспите, какво ви остава в такъв случай? Ако работата ви в този град не е толкова важна и има нощни влакове/рейсове винаги можете да се върнете от там от където сте дошли. Ако обаче няма нощен превоз или работата ви е важна и трябва да я свършите на другия ден?

Един вариант е да навестите денонощните закусвални в града, стига да има такива. Седнете на някоя затънтена маса, не забравяйте от време на време да си поръчвате по нещо - я кафе, я нещо друго, иначе ще ви гледат с лошо око от персонала на заведението. Ако имате лаптоп, таблет или телефон го извадете и се занимавайте с нещо или поне се правете, че работите. На работещи хора, се гледа по-добре от персонала, особено ако чат-пат поръчвате по нещо. Ако нямате никаква техника като лаптоп и т.н. поне извадете книга за четене или тефтер/тетрадка и започнете да си пишете нещо. Лошото на този вариант е, че няма да спите цяла нощ. Ако задремете, е твърде вероятно да ви събудят и да ви помолят да напуснете заведението.

Ако сте достатъчно самоуверени (и нахални) може да пробвате да престоите през нощта в някое хотелско лоби. Влезте в някой по-голям хотел където няма да се набива присъствието ви толкова на очи. Можете на портиера да кажете, че отивате до ресторанта / бара на хотела и дори действително да го направите за известно време. Огледайте фоайето - дали има по-забутани кресла и дивани, където може да поседнете незабелязани за известно време? Може да се наложи да се местите от време на време. Ако имате късмет, може дори да подремнете до сутринта. Винаги обаче бъдете готови да ви разкрият. Не се панирайте, запазете спокойствие и предварително си подгответе история, ако ви попитат дали сте от гостите на хотела и какво правите тук. Може честно да си признаете, че действително не сте от гостите, но идвате от друг град и сте се разбрали да се чакате със сестра си пред този хотел. Батерията на нейния телефон изглежда е паднала и не може да се свържете, влезли сте вътре за да не стоите постоянно навън. Кажете - "ок, излизам отново навън", не забравяйте да им натъртите колко "вежливо се отнасят към вас, няма що".

Във всеки случай избягвайте варианта да спите на открито - по пейките на парковете например, дори и да е лято. Има голям риск на вас да попаднат "тъмни субекти".

Чакалните на авто- и жп-гарите са добри варианти в някои случаи. В по-големите градове остават отворени и през нощта, някои от тях дори са отоплени.

Един краен вариант е да проверите дали някои линии от градския транспорт (ако сте в голям град), не се движат денонощно. До колкото знам в България, такива градски автобуси няма - мисля, че само за Нова година градския транспорт в София се движи и през нощта. Мисля, че имаше идея автобуси 280 и 94 да са целогодишно с 24-часов график, но май нищо не стана. Все пак длъжен съм да споделя и този вариант за който се сетих докато превеждах тази, иначе нерадостна статия:


Един последен краен вариант, който е по-скоро хумористичен и не го препоръчвам да го пробвате, може да има сериозни последствия. Напийте се и отидете пред местното полицейско управление. Започнете да крещите, че сте били отвлечени от извънземните и дори са ви откраднали панталоните (може наистина да отидете пред полицията без панталони). Така, полицаите ще ви приберат "на топло" до сутринта, за жалост може и за по-дълго (24 часа) и дори може да ви повдигнат обвинения за непристойно поведение на обществено място или дребно хулиганство.


4. Други важни неща за които да помислите

Какъвто и вариант да си изберете, не забравяйте да се запасите с вода и храна. Ядките и плодовете са добър вариант - избягвайте захарни изделия или пържени храни. Ако сте в денонощна закусвалня, чакалня или нещо подобно, ставайте от време на време да се раздвижите.

И един последен съвет от мен - за да сведете до минимум възможността за възникване на такава ситуация, планирайте така пътуването си, че да пристигнете в непознатия град сутринта, примерно пътувайте с нощните влакове, макар специално българските да са под всякаква критика (надявам се нещата да се подобрят). Така ако нещата се объркат, ще имате на разположение цял ден за да решите проблема, а не да се чудите в последния момент какво да правите.

За този материал е използвана тази статия:


Примерът с крещенето пред полицейския участък, не е от самата статия, а от коментарите под нея.

1 коментар:

  1. По-безопасно ми се вижда да се напиеш и да поискаш линейка или полиция да те откара в изтрезвителното, вместо да се рискува с арест ;)

    ОтговорИзтриване