събота, 20 декември 2014 г.

Как да сигнализираме за помощ без мобилен телефон

Представете си следната ситуация - навътре в дивата природа сте, примерно в планината, случва се непредвидена ситуация и трябва да извикате помощ. По една или друга причина обаче не може да се обадите по мобилния си телефон (няма обхват, батерията е "паднала", счупил се е или въобще сте тръгнали без телефон). Какво тогава може да направите?

Първо и май-важно правило - не изпадайте в паника! Има и други начини да сигнализирате за помощ.

Звукови сигнали

В повечето диви места, които се посещават от туристи е прието, че три последователни силни звуци от какъвто и да е характер, означават зов за помощ. В Алпите, планинарите сигнализират с 6 последователни сигнала, докато спасителите им отговарят с три. Желателно е между сигналите да оставите малък интервал от време за да може да разпознаят евентуалните спасители, че това е именно сигнал за помощ, а не случайни шумове.

Примерно ето така:

Силен звук (удар на камък в камък, удар по ствола на дърво) - 5 секунди интервал - нов силен звук - 5 секунди - силен звук.

Добра идея е да си носите свирка като тръгвате на екскурзия сред природата. Тя не заема много място, може просто да я закачите към връзката с ключовете си и да забравите за нея до момента в който не ви потрябва. Една силна свирка може да бъде чута до половин километър разстояние от вас, а ако звукът се движи над водни пространства - дори до повече. Чрез звука на свирката спасителите лесно могат да ви открият без да имат визуален контакт с вас.

Тук е момента най-нахално да направя реклама на онлайн магазина "Мистерика" намиращ се на този адрес:


Там (поне към момента на писане на статията) продавам и няколко броя от тези свирки комбинирани с термометър и компас:


Визуални сигнали

Предимството на тези сигнали е, че могат да бъдат видени на по-големи разстояния отколкото звуковите сигнали да бъдат чути. Лошото е, че повечето изискват някакви средства които се изтощават (фенерче на батерии, сигнални ракети) или пък не могат да бъдат видени през нощта (проблясване на огледало, размахване на флаг).

Ако имате фенерче, особено със светодиоди, е хубаво да знаете как да възпроизведете сигнала S.O.S. с него чрез морзов код. В морзовия код всичко се предава с "точки" и "тирета" - което ще рече кратки и продължителни сигнали. С фенерче "точка" ще е мигновено присветване, а а "тире" - задържане на включената светлина за малко по-дълго. S.O.S. сигналът е "точка, точка, точка, тире, тире, тире, точка, точка, точка".

Огънят също върши чудесна работа. Прието е, че три паралелни продълговати огъня (три горящи ивици) е сигнал за помощ. Освен това през деня огънят създава дим, което също може да привлече спасителни екипи. Суровите съчки и зелените листа създават доста дим, както и много създадени от човека неща като автомобилните гуми. Запалете огъня със сухи съчки и други лесно запалими материали, след това добавете суровите дърва и листата.

Земни сигнали за разпознаване от въздуха

Ако намерите открито място и сте сигурни или поне се надявате, да ви търсят от въздуха може да начертаете спечифични символи на земята - може да изпозвате каквото намерите - камъни, дървета, дори дрехи. Колкото по-голям е символът, толкова по-добре. Препоръчвам просто да изпишете "S.O.S." или голям Х, макар че има специални символи, значещи какво ли не - "нуждая се от доктор", "нуждая се от храна и вода" и т.н.


И на края дори и телефонът ви да изписва, че няма мобилно покритие там където се намирате, може поне да пробвате да изпратите СМС. Понякога има налично съвсем слабо покритие, което няма да ви позволи да проведете разговор, но може да осъществи изпращането на съобщение.

И не забравяйте, където и да отивате, да уведомите предварително близките си за това - колкото повече подробности им разкажете за плановете си, толкова по-добре - кои точно места възнамерявате да посетите. Така ако закъсате, ще е по-лесно на спасителните екипи да ви намерят.

Източник

Няма коментари:

Публикуване на коментар