неделя, 7 декември 2014 г.

8 естествени метода за справяне с депресията

Материалът е взет от Факти.бг. Не можах да се въздържа да дам и своето мнение (в синьо) за предложените методи.

Създайте си рутина

Депресията е състояние, което може да разруши структурата на вашия живот. Постепенно вие губите желание да извършвате ежедневните си дейности и така се губите в собственото си състояние. За това е най-добре да си създадете дневен график, който да следвате редовно, колкото и да не ви се иска да го правите. Този график ще ви създаде житейски навици, които постепенно могат да ви върнат към нормалния начин на живот.

Най-малкото, като станете поне си оправете леглото, колкото и да не ви се иска или да бързате за някъде. Този пример с леглото не е мой, но е съвсем прост и ефективен. Колкото и гаден ден да сте имали, винаги е приятно, когато вечер се приберете, да знаете, че у вас ви чака едно оправено и уютно легло.

Поставяйте си цели

Когато сте депресиран вие се чувствате така сякаш не можете да постигнете нищо през живота си. За това е много важно да си поставите някакви цели, които да се опитвате да изпълнявате. Става дума за съвсем малки неща свързани с вашето ежедневие, като на пример да идете на работа с 10 минути по-рано. Колкото повече подобни цели изпълнявате, толкова по-сигурни ще се чувствате в себе си и ще сте готови да посрещате все по-големи предизвикателства, възвръщайки своето самочувствие.

Аз лично имам записани няколко сравнително големи цели в един обикновен текстов файл. За някои от тях е твърде вероятно да ми трябват години. Няма и гаранция, че ще постигна всичките. Но винаги когато се приближа дори и с една стъпка по-близо до някоя цел, аз си отбелязвам напредъка. Така когато в края на месеца или годината отворя файла, виждам че съм се движил напред.

Отделно имам един "безсмислен" дневник, в който всеки ден записвам най-значимото събитие. Може да е нещо дребно (на пръв поглед) - "голямо пролетно почистване" или "днес подготвих цели 5 статии за блоговете ми". Може и да не е винаги положително нещо ("днес ми се скапа лаптопа") или дори може да не е свързано с мен ("днес Ореха подаде оставка"), но и двете изключения имат своята полза. Лошите помагат да запазя връзка с реалността, а не да очаквам, че всеки ден ще има само хубави неща. А глобалните събития понякога са добър повод да помързелувам цял ден, без да се чудя днес какво да направя за да го впиша в дневника. Освен това когато даден ден има някакво глобално събитие и въпреки всичко впиша нещо свързано с мен, това ми носи още по-голяма удовлетвореност - "какво като Бойко пак е станал премиер, много по-важно е, че прочетох стойностната книга Х, знанието от нея ще ми остане за цял живот, а Бойко рано или късно ще си замине". В края на месеца преглеждам всички събития и определям трите най-важни. Човешката памет има свойството да забравя какво сме правили и дори започваме да си мислим, че месецът ни е минал напразно. Но като извадя трите събития, си казвам "брей, вярно че това постигнах този месец, добра работа свърших".

Тренирайте

Физическите упражнения освобождават хормонът ендорфин, който е способен да кара хората да се чувстват спокойни и щастливи. Самите тренировки сякаш стимулират мозъка към по-приятни мисли. Естествено никой не е казал, че трябва да тичате цели маратони. Няколко продължителни разходки през седмицата могат да ви свършат доста добра работа.

Тази точка идва да напомни нещо много важно - има един мит, че депресията е чисто психическо заболяване, но понякога играят роля и липсата на определени хормони или нарушената обмяна на веществата. Не случайно има един девиз - "здрав дух в здраво тяло".

Хранете се здравословно

Определени хора, страдащи от депресия са склонни напълно да изгубят контрол над начина си на хранене и с огромни количества храна да се опитват да избягат от собствените си тегоби. Ако съумеете сами да се вкарате в някакви рамки на хранене ще получите усещането, че отново си връщате контрола над своя живот. Освен това има доказателства, че храни като сьомга, риба тон, авокадо и спанак са изключително полезни за страдащите от депресия.

Тук аз поне виждам противоречие - удоволствие на мен обикновено ми доставят храни, които се считат от диетолозите за не много здравословни ("свинско и винско"). Ако трябва да се храня само със здравословни храни, мисля че в голяма депресия ще изпадна.

Спете достатъчно

Депресията може буквално да отнеме съня на хората. Липсата на такъв пък ги вкарва в още по-тежко състояние и освен психически, те се сриват и физически. За да се преборите с това е добре да си създадете определен график. Опитайте се всеки ден да лягате и ставате в определен час. Махнете всички разсейващи фактори от вашата спалня, като компютър или телевизор. По такъв начин тялото ви може постепенно да свикне с положението на покой и вие да си възвърнете съня.

Аз имам изградени навици в колко точно да лягам и ставам - мисля че ми е полезно. Но компютъра никога няма да си изхвърля от стаята.

Поемайте отговорности

Депресията може да ви накара да изгубите вяра в себе си и да се опитате да избягате от своите професионални и житейски ангажименти. Не го правете в никакъв случай. Опитвайте се да поемате отговорности и да преследвате тяхното изпълнение. Това само ще повишава вашата самоувереност. Това да сте въвлечени в нещо и да имате ясни отговорности ви кара да се чувствате удовлетворение. Можете да започнете с малки неща. Ако не сте в състояние да се върнете на работа, то намерете се занимавайте с някакъв доброволен труд. Това само ще ви върне към нормалния начин на живот.

Аз пък държа да не се натоварвам с прекалено много отговорности, но наистина не е добре да "избягаме в собствена пещера" и напълно да се откъснем от обществото.

Правете нещо ново

Депресията е способна да вкара човек в един коловоз. Нормално е ако страдате от депресивно състояние да нямате желание за нищо. За това е добре в даден момент да се насилите да направите нещо различно. Започнете да спортувате, стартирайте някакъв курс или започнете да учите нови езици. Така ще намерите начин да се разсеете и ще намерите неща, които да ви разсеят.

Напълно подкрепям този съвет!

Опитайте се да се забавлявате

Депресията отнема умението ви да се наслаждавате на живота. Нещата, които са ви забавлявали преди вече ви изглеждат безсмислени и незадоволителни. Ако това чувство ви обземе напълно вие може напълно да се изгубите в своето отчаяние. За това продължавайте да ходите на кино, срещайте се с приятели, играйте игри. Дори да чувствате това ужасно скучно, не бива да губите своите извори на удоволствие. Така в един момент просто отново ще започнете да се забавлявате.

Да, опитайте се да се забавлявате, но не да повтаряте действия които някога са ви забавлявали, а сега не, а си намерете нови забавления (в рамките на закона ;) ).

1 коментар:

  1. Ще пробвам всичко, тъкмо да видим дали има ефект :) Проблемът е, че при мен мързелът прелива в депресия и обратно. Вече не различавам дали нещо не го правя от мързел или депресия :D

    ОтговорИзтриване