неделя, 14 декември 2014 г.

Има живот и извън интернет

Този материал е базиран на една полу-сериозна, полу-шеговита статия появила се в Gizmodo под заглавие, което най-общо може да се преведе като "Как да оцелеем, когато интернет прекъсне". Хубаво е да си припомним какво може да правим и извън виртуалното пространство, а кой знае - младите може да научат нещо...

И така, силно зависими се от...

Туитър, блоговете, новинарските сайтове и т.н.

в реалния свят еквивалентите им се наричат...

Вестници и списания

Наистина, новите в тях не са в реално време, обикновено са с един ден закъснение, но пак вършат чудесна работа да се информирате за това какво се случва по света, а в някои издания може дори да прочете оригинални гледни точки, които никой не е изложил в нета. Лошото е, че за да се сдобиете с вестник, трябва да си вдигнете задника от леглото / дивана / стола и да отидете до най-близкия павилион за вестници. И не забравяйте да си вземете лев-два, повечето вестници все още са с пари.



YouTube - еквивалента извън интернет се нарича "Телевизия"

Първо да си кажа, смятам телевизията за средство за промиване на мозъците, но пък много хора преглеждат YouTube заради хилядите (вече милиони?) идиотски клипчета в които хора правят най-различни глупави неща, така че няма да има голяма разлика ако гледате телевизия или YouTube - затъпяването вероятно е еднакво. А как да гледате телевизия? Ако нямате телевизор, забравете! Все пак, вероятно родителите ви все още ползват този начин на забавление и вероятно у вас има телевизионен апарат, че дори сте абонирани за местната кабелна телевизия. Как се пуска един телевизор и как се сменят каналите - оставям ви сами да разберете.

"Онлайн банкиране" в реалния свят е заменено от "банково гише"

Не се страхувайте, касиерките не хапят...в повечето случаи....



Фейсбук и другите социални медии....нарича се "бар" или "кръчма"

Това са места, които бих ви препоръчал, дори и да имате интернет. Имат си своите недостатъци и своите предимства - поне виждате кой стои срещу вас, а не да се чудите дали човека с който си пишете в интернет е наистина такъв за какъвто се представя ("20-годишна блондинка със сини очи" ;) )

"Гугъл карти" (и другите подобни услуги) в реалния свят се наричат...ами "карти" - това бе лесно :)

Нямат вградени функции като търсене на определен адрес, но пък винаги в мен се е появявал изследователският дух, когато съм разглеждал някоя хартиена карта. Въоръжен с лупа, линийка, молив и калкулатор за изчисляване на разстоянията - удоволствието е неповторимо.


Имейл и сайтовете за обмен на файлове - в реалния свят тази услуга носи името "пощенски служби"

Тук ще съм малко по-подробен и по-сериозен, защото получих въпрос за това как се ползват "Български пощи". Между другото приемам и други молби и идеи за конкретни материали и стига да преценя, че си струват, ще подготвям статии по тях.

За да пратите писмо на някого са ви необходими плик и марка. И двете можете да закупите в самата пощенска станция, а пликове се продават и по павилиони или в офис магазините на "Office 1 Superstore" - там сякаш има и по-голямо разнообразие. От там съм си купувал дори пликове с размери А4, които са удобни за пращане на документи, без да се налага да ги сгъвате.

Препоръчвам ви да си купите пликовете предварително, но не и марките. Пликовете не струват много пари, така че не пречи да се запасите с тях. Иначе ще трябва да носите самото писмо, което ще пращате, до пощенската станция и на място да го слагате в плик, запечатвате, надписвате...неудобно е. Затова си вземете предварително плик, сложете вътре листовете от писмото, запечатайте плика и го надпишете. Важно - адресът и имената на получателя се пишат в долния десен ъгъл, а на подателя в горния ляв. Този образец е от сайта на "Български пощи", чак такива перфектни отстояния в милиметри, не е задължително да спазвате:



Марките може да си купите на място в станцията, така ще сте сигурни, че ще ви продадат точно каквито са ви нужни, даже може и да ги залепят вместо вас.

Пращането на колети с "Български пощи" не ви го препоръчвам, ползвал съм го, но според мен по-лесно става с куриерските фирми като Еконт.

Сайтовете за музика - вариантът извън интернет се нарича "Радио"

Трябва да имате радио-апарат, касетофон с радио или от така наречените "транзистори", гарантирам ви, много станции пускат хубава музика.


Няма коментари:

Публикуване на коментар