понеделник, 29 декември 2014 г.

На лов за микрометеорити

Изчислено е, че някъде между 37 000 и 78 000 тона метеорити падат на земната повърхност всяка година. Това може би изглежда множко, но по-голямата част от това количество е съставено от микрометеорити с размери между 50 микрометъра и 2 милиметъра. Изчислява се, че средно за година по един микрометеорит пада на всеки квадратен метър. Това значи, че най-вероятно много микрометеорити чакат пред вратата навън в двора! Джон Ларсен от проект "Стардъст" се е посветил на това да покаже на хората как да ловуват микрометеорити. Снимките към настоящия материал са негово дело.


За целта ви е нужен добър магнит. Не просто какъв да е магнит, а много мощен - като неодимовия магнит показан на снимката, който освен това има и удобна за захващане кука. Колкото по-силен е магнита, толкова по-вероятно е да извлечете микрометеоритите от земята.


Добра идея е, да поставите магнита в едно (или дори в две) от онези здрави вакумирани найлонови пликчета за дребни детайли, така по-лесно ще можете да отделите микрометеоритите от него, както и да не го замърсявате. На повърхността на магнита, пликчето трябва да е плътно върху него, за да се получава добър контакт със земята.


Следващата стъпка е да влачим магнита по земята в търсене на малките метеорити. Не е лесно тези малки частици да бъдат измъкнати от обкръжаващата среда, особено ако това е влажна земя, търсете сухи места.


След като видите, че сте хванали на магнита поне няколко микрометеорита, вземете още едно пликче и си поставете ръката с магнита в него. Извадете само магнита, така че частиците да останат между двете пликчета. Това е най-лесния начин за отделяне от магнита.


Прилежно надпишете и класифицирайте находките си - дата, място на намиране и т.н. От тук на татък зависи изцяло от вас какво ще правите с колекцията си - може да мерите постепенно колко грама "космически материал" сте събрали, може да ги сортирате по приблизителни размери, може да ги разглеждате с микроскоп....




Източник

Няма коментари:

Публикуване на коментар