вторник, 30 декември 2014 г.

Предпазни мерки срещу крадци

Коледните празници минаха, но новогодишните тепърва предстоят, затова ми се ще да припомня някои съвети, давани често по телевизии и вестници + малко личен опит.

Крадците които дебнат по празниците за празни жилища в повечето случаи не са глупави и знаят навиците на хората. Понякога наблюдават с дни и седмици конкретен адрес.

1) Гледат за натрупани писма и брошури в пощенската кутия. Ако има много, значи няма никой у вас. Разберете се с някой съсед да ви прибира пощата, докато не сте си вкъщи. Вие пък някой друг път ще върнете услугата.

2) Също така може да се разберете със съседа, ако е навалял сняг докато отсъствате, той с неговия автомобил да остави следи до гаража ви.

3) Много хора когато заминават, заключват само външната си врата. Това е един личен съвет от мен - ако имате възможност заключвайте колкото се може повече вътрешни стаи, помещения като килери, шкафове и т.н. дори и да няма нищо ценно в тях. Така дори може да ги отклоните от скъпите неща. Нека си губят времето да разбиват някоя врата, само за да разберат, че тя води към празен килер. Пък и със всяка разбита преграда се вдига шум, това крадците не обичат. Те гледат да са бързи и безшумни, особено ако става въпрос за апартамент в жилищна кооперация, а не за отделна къща.

4) Не оставяйте открехнат никой прозорец (дори и на банята) за да не се спаружва въздуха. Не улеснявайте злосторниците. Какво като се приберете и ви мирише на застоял въздух, бързо ще проветрите.

5) Не си мислете, че като сте сложили парите и скъпоценностите на дъното на раклата под купища дрехи, те няма да бъдат намерени от крадците. Те редовно преравят шкафове, гардероби, под матраците. Измислете някаква оригинална скришка. Четох, че крадците почти никога не влизали в детските стаи. Не разчитайте много на това, рано или късно ще паднат и тези скрупули.

6) Включеният телевизор и радио понякога вършат по-добра работа от алармите.

7) Не обявявайте във Фейсбук и в другите социални мрежи, че заминавате.

Няма коментари:

Публикуване на коментар