понеделник, 13 април 2015 г.

Непризнатата истина: умерено пълните хора живеят по-дълго

Тази статия идва в идеален момент - след Великденските празници, когато се хапва здраво. Предполагам много хора след този период на угощение ще се впуснат в драстични диети (което може да е опасно) или в усилена физическа активност, фитнес, спорт (което е добре). Въпреки това е добре да се запознаете с това което пише в настоящата статия и да помислите върху термина "идеално тегло".

Медии, вестници и списания постоянно ни заливат с това как трябва да изглежда човек с "идеално" тегло. Здравните организации са съставили таблица на така наречения "индекс на телесната маса" (тегло спрямо ръст). Ето и въпросните "изчисления", всичко над индекс 25 не било здравословно:


Ако искате да изчислите своя индекс може да ползвате този калкулатор:

КАЛКУЛАТОР - ИНДЕКС НА ТЕЛЕСНАТА МАСА

Чудел съм се защо "идеалните" килограми са толкова малко, направо трябва да си тънък като вейка. Моят личен индекс надхвърля 30 и въпреки това мога да кажа, че се чувствам добре. Да, не мога да правя лицеви опори, но за какво по-дяволите служат лицевите опори (а и всички упражнения изразходващи физическа енергия без да се извършва ползотворна работа)?! Вместо това цепя дърва и прекопавам двора без проблеми. Винаги подозренията ми са били, че има нещо сбъркано в "нормалните" стойности на таблицата за телесния индекс. Подозренията ми се потвърдиха след като прочетох една статия в сравнително авторитетния "Индипендънт" (Великобритания) базирана и на научни изследвания.

Оказва се, че да си с леко наднормено тегло не е толкова лошо, дори напротив. Тук бързам да уточня - не става въпрос, че всички дебели хора са по-здрави, никой не спори, че свръх дебелите с тегло от 150+ килограма са в сериозна опасност, става въпрос, че изглежда границата между нормално и наднормено не е точно поставена. До голяма степен тя не би трябвало и да се приема за толкова важна (въпреки това хората я приемат за много важна), тя е просто един условен ориентир, защото за всеки е индивидуално. Не е и единственият такъв условен ориентир - примерите които веднага ми идват на ум са за алкохола и дори за възрастта за пълнолетие.

Много доктори ще ви кажат, че алкохола в малки количества е полезен. Червеното вино за сърцето, бирата за бъбреците и т.н. Но къде е границата при консумацията на алкохол, която разделя полезното пиене от докарването на цироза? Казват 50-100 грама твърд алкохол на вечеря е ок, но на някои и 50 грама им се отразява зле, а при други организмът им асимилира без проблеми и 200.

Същото е и с пълнолетието. Смисълът от него е да се защитят децата под определена възраст от вредите на цигарите, алкохола, гледането на твърде страшни филми и т.н. Но защо е определена точно 18 годишната възраст за граница между детството и пълноправния живот на възрастен? Мисля, че в някои американски щати е дори 21 години за шофиране, влизане в бар и т.н.

В статията в "Индипендът" се споменава, във връзка с алкохола, че границата между нормалното консумиране и пиянството е до голяма степен произволно избрана. Аз по-скоро си мисля, че има нещо като презастраховане. Специалистите играят на сигурно. Мисля, че това е най-видно при пълнолетието, голяма част от днешните деца на 17 и дори на 16 вече са достатъчно големи и разумни за да преценяват сами дали да пушат, гледат филми за възрастни и т.н. тоест да се държат отговорно сами към себе си. Въпреки това все пак границата е сложена на 18 години (а както казах, за определени дейности в Америка и на 21), за да се обхванат под защита и тези, които са леко по-назад в развитието и наистина са си деца (е, нищо не може да се направи за тези които продължават да са си вдетинени и на 25 и на 30).

Та, защо да не предположим, че същото може да е при теглото - да са сложили граница от индекс 25 за нормална за да имат стимул хората да спортуват и поддържат някаква нормална форма. Това изглежда е част от човешката психология. Кажи им че нормалното е 25 и много хора ще са с индекс 27-28 с утехата, че са близо до границата. Кажи им, че всъщност теглото им в момента е нормално и индекс 28 е напълно ок и те веднага ще се отпуснат и ще достигнат индекс 30-32.

Но независимо каква е причината за поставянето на тази граница (индекс 25), случайно избрана или презастраховане, много научни изследвания показват, че тя действително не е точна.

"Индипендънт" цитира едно изследване на "American Medical Association" където макар и с "половин уста" признават, че не е установено наднорменото тегло да е свързано с повишаване на смъртността. Друго проучване, този път проведено през 2010 в Канада заявява в прав текст следното :

"Нашите резултати са подобни на тези от други скорошни изследвания, които потвърждават, че под-норменото тегло и затлъстяване II степен (над индекс 35) са рискове за настъпване на смърт, а при сравняване с хора с тегло в границите на приетия индекс, хора с наднормено тегло живеят дори по-дълго".

Не е ли смешно как учените са принудени да използват термина "в границите на приетия индекс", вместо "нормална категория", защото как да наречеш нещо "нормално", след като хора от "ненормалната категория" (леко пълни) живеят по-дълго...

"Индипендънт" цитира и германски учени установили същото през 2009.

Може би е време да се осмислят тези граници и това което в момента се нарича "нормално" да почне да се нарича "леко слабо", а "леко пълните" да са "нормални"?

Защо тогава продължават да ни твърдят, че ако сме с индекс между 25 и 29 това е вредно за нашето здраве и трябва да слезем под 25, когато е точно обратното? "Индипендънт" загатва, а аз мога да потвърдя поради интереса ми в други научни области, че научните среди доста трудно променят вече приети за верни постулати. Така че не вярвайте сляпо на учените - правят грешки и трудно си признават.

Хранете се добре и не се притеснявайте, ако имате някой и друг килограм в повече, това дори ще ви е от полза за по-дълъг живот. Новата граница за нормално тегло би трябвало да е 30, а за някои хора и малко над нея, ако спазват други важни препоръки. Искам да завърша материала с един читателски коментар под оригиналната статия в "Индипендънт":

"Аз съм около индекс 32 и съм била с индекс над 30 за последните 10 години. Никой доктор никога не е имал проблем с това понеже нито един единствен преглед (кардио-вискуларни функции, нива на кръвната захар и т.н.) не е показал да имам проблем. Не пия и не пуша, упражнявам се редовно, и ям много, без съмнение, но предимно качествена храна. Мисля, че това е което докторите ги интересува, а не специфичен индекс."

Източник

Няма коментари:

Публикуване на коментар