четвъртък, 7 януари 2016 г.

Как да не се разстройваме от постоянния поток лоши новини

Може да не гледате новините по телевизията, да не четете вестници и да избягвате информационните сайтове. И въпреки всичко дори до вас вероятно стигат най-големите трагедии случили се по света - атентати, паднали самолети, природни бедствия. Ако не сте пълен идиот като онези твърдящи, че "така им се падало на французите", тези лоши новини най-вероятно ви натоварват психически и могат да убият настроението ви.

Какво да се прави тогава? Как да "плуваме" в този нескончаем поток от лоши новини без да се удавим? Ето няколко съвета, които може помогнат.

1. Не се фокусирайте върху детайлите на новините, които нямат пряко отношение към вас

Ок, станало е нещо, примерно тежко убийство, но не е във вашия град или страна, едва ли са засегнати ваши познати и също така няма как да помогнете в случая (убиецът вече е заловен). Не е нужно да се ровите в детайлите на новината - как точно са убити жертвите, насечени, разчленени. Достатъчно е, че сте прочели заглавието. Ако сте вярващ (в която и да е религия), кажете някоя молитва за загиналите и продължете с живота си. Постъпете философски - спомнете си, че "някой умира, но друг се ражда".

2. Обсъждайте с приятели и близки

Ако нещо от новинарския поток силно ви е разстроило, не го крийте дълбоко в себе си. Обсъдете го с близки хора.

3. Взимайте си "информационна ваканция"

От време на време напълно се откъснете от новините. Отидете за няколко дни на почивка сред природата. Но и да си седите вкъщи, пак можете да си направите "ваканция". Не влизайте в абсолютно никакви сайтове, дори и във Фейсбук - там все някой ще е споделил поредната лоша новина.

4. Редувайте лошите новини с положителни

Има цели сайтове посветени на положителните и добрите новини. Попадал съм на такива български страници, но не съм ги запазвал, затова давам само няколко на английски дадени в оригиналната статия:




5. Помислете какво може да направите

Колкото и да е странно, понякога лошите новини могат да мотивират. Помислете има ли с какво да помогнете и какво да направите, за да предотвратите подобни лоши новини в бъдеще.

Обновление (9.1.2016): За тази последна точка 5, един редовен читател даде добър пример. Когато стана наводнението във Варна през 2014, много хора от цяла България отидоха като доброволци да помагат при разчистването.

По идея на тази статия:

How to Keep Your Head Up in the Constant Stream of Bad News

Няма коментари:

Публикуване на коментар