събота, 2 юли 2016 г.

Охлаждане на лаптоп чрез монети?

В Интернет се появи интересно твърдение - че е възможно да се намали опасността от прегряване на един лаптоп като се наредят по него монети съдържащи мед. Медта е по-добър термопроводник от алуминия (а може би и от пластмасата). Би трябвало монетите да поемат топлината от корпуса на лаптопа.

Източник

Проверих в Уикипедия кои български монети съдържат мед:

Монетите на новите стотинки от първата им емисия (1999) с номинал 1, 2 и 5 стотинки са изсечени от Cu-Al-Ni-сплав (мед, алуминий и никел) и имат тегло съответно 1,8 г, 2,5 г и 3,5 грама. Монетите с номинал 1, 2 и 5 стотинки от по-късните емисии са изсечени от стоманена сърцевина с електролитно покритие. Те са с гладък гурт (кант).

Монетите с номинал 10, 20 и 50 стотинки също се различават по състав. Тези от първата емисия (1999) са изсечени от Ag-Ni-сплав (Ново сребро /нойзилбер/). То е сплав от мед/65%/, цинк/20%/ и никел /15%/.По външен вид наподобява сребро, но не съдържа такова, докато от по-късните емисии са от Cu-Zn-Ni-сплав (мед, цинк и никел) и имат тегло съответно 3 г, 4 г и 5 грама. Всичките са с назъбен гурт (кант).

Източник


Няма коментари:

Публикуване на коментар