четвъртък, 29 декември 2016 г.

Съвети за разпознаване на фалшиви новини

Фалшивите новини могат да са много опасни:

Пакистан заплаши Израел с ядрен удар заради фалшива статия

Ето няколко съвета за това как да ги разпознаваме. Имайте в предвид обаче, че сигурен начин за отсяване на истината от лъжата при абсолютно всички случаи няма.

1. Всичко е написано с големи букви и има очевидно фотошопирани снимки.

2. Много реклами. Вероятно се касае за сензационни измислени новини търсещи да привлекат повече читатели и съответно приходи.

3. Адресът на сайта наподобява ли адреса на известен новинарски сайт? (cnn.com е различно от cnn.com.co)

4. Ако сайтът не ви е познат, проверете секцията "About", "За нас", "Относно този сайт". Вижте как самите те са се описали, потърсете в Гугъл какво мислят другите за сайта. Свързва ли се с "фалшиви новини"?

5. Има ли линк към първоизточник на новината? Проследете го, може би води към очевидно фалшив сайт. Липсват изцяло линкове? Съмнително.

6. Големите агенции съобщават ли нещо подобно на предложената новина? Ако не, може би тя е фалшива.

7. Проверете датите, може би новината не е фалшива, но е стара. Социалните мрежи често измъкват от забравата стари новини и ги пробутват като нови.

8. Не четете само заглавието, често пъти то нарочно е сензационно. В текста може да пише съвсем други неща.

9. Използвайте търсенето за изображения на Гугъл за приложените снимки. Може да намерите от къде са взети и че те са за съвсем друго събитие.

10. Ако историята кара кръвта ви да кипне, може би това е целта, може би нарочно нещата са преувеличени, за да се предизвика реакция.

11. Накрая, ако не сте достатъчно убедени, че дадена история е вярна, не бързайте да я споделяте, почакайте за повече потвърждения и проверки.


Няма коментари:

Публикуване на коментар