събота, 6 май 2017 г.

Как да различим истинските мобилни приложения от фалшивите

Все повече хора имат смартфони и все повече безплатни мобилни приложения се създават. За жалост много от тях са фалшиви, не вършат това, което обещават и дори са опасни - крадат данни, заразяват телефона, навъртат сметка и т.н. Как да различим ментетата? Ето няколко съвета.

1. Проучете как разработчиците се опитват да изкарат пари. Да не се окаже, че са "безплатни" приложения с уловка. Може би това е някаква орязана версия, може би след един месец ще спре да работи и ще иска да се абонирате за "премиум" версията. Може би приложението има реклами - в което няма нищо толкова лошо, само е досадно. Рекламите са по-скоро положителен признак. Има ли ги, значи разработчиците разчитат от тях да правят пари, а не да крадат кредитната ви карта. Разгледайте сайта и страницата в магазина на приложението, от там може да разберете как прави пари. Ако не пише, потърсете в Интернет. В краен случай не се притеснявайте директно да пратите запитване до разработчиците. Ако вземат да го увъртат или въобще не отговорят, значи нещо са съмнителни.


2. Прочетете колкото се може повече ревюта и отзиви от други потребители за приложението.

3. Проверете какво са написали разработчиците в условията за ползване. Знам, скучно е, но може да ви спести главоболия.

4. Проверете какво е позволено на приложението (Permissions). Обикновено това го пише в страницата в магазина и се показва и преди инсталиране, за да дадете съгласие.

5. Потърсете повече информация не само за приложението, ами и за фирмата разработчик, може да излязат интересни неща.


Помнете обаче едно - 100 процентова сигурност няма за нищо.

Източник

Няма коментари:

Публикуване на коментар