събота, 8 февруари 2020 г.

Няколко "суперхрани" растящи в Европа

Етикетът "суперхрана" превърна някои екзотични продукти като чия, киноа и годжи бери в хит. Но в Европа също растат плодове и зеленчуци, които са много полезни и не им отстъпват по нищо.

- Червено цвекло

То се бере през есента и може да се съхранява с месеци. През студената част на годината червеното цвекло се превръща в източник на витамини.

- Коприва

Тя съдържа два до четири пъти повече желязо от спанака, повече калций от млякото и е много богато на витамин A, C и E.

- Череши

Те облекчават болките в мускулите и предотвратяват сърдечни заболявания, подсилват имунната система и подобряват мозъчната дейност. Изследвания показват, че съдържат и мелантонин - хормона, който регулира цикъла на съня.

- Боровинки

Боровинките са сред плодовете с най-високо съдържание на антиоксидантни и хранителни вещества.


- Облепиха

Зърната на растението облепиха, известно още като ракитник, съдържат много повече витамин C от портокалите и лимоните. Високото съдържание на витамин B12 пък го прави особено привлекателно за веганите, тъй като той иначе се съдържа само в животинските продукти.


- Касис

Китайският плод годжи бери се смята за един от най-полезните изобщо. Касисът, който се отглежда в Европа и Азия, съдържа също толкова витамини и оказва сходно положително влияние върху организма.

- Ябълки

Ябълките са плод с ниско съдържание на калории, но с много антиоксиданти, които помагат на мозъка, сърцето, кожата и костите. Те намаляват и риска от диабет.

- Тиквени семки

Тиквата е донесена в Европа от Северна и Южна Америка, така че не е точно "европейска" храна, но пък добре вирее тук. Тиквените семки са източник на протеини, омега 3 мастни киселини и фибри. Те съдържат и висока концентрация на минерали като магнезий и цинк.

- Ленено семе

Лененото семе е богато на хранителни вещества, съдържа много протеини, баластни вещества, витамин B и минерали.

- Брюкселско зеле

100 грама брюкселско зеле задоволява дневната нужда от витамин C и K. Зеленчукът е също така източник на желязо, фолиева киселина и калций. Той допринася и за хормоналния баланс.


- Шипка

Шипката съдържа витамин C и каротиноиди.

Източник

Няма коментари:

Публикуване на коментар