събота, 23 май 2020 г.

Храни и тяхната киселинност/алкалност

Алкално-киселинният баланс е много важен фактор за доброто здраве на организма. PH представлява съотношението на позитивно заредените водородни йони (киселинни) и негативно заредените йони (алкални). Показатели 1.0 до 6.9 означават киселинна среда, 7.0 – неутрална, а от 7.1 до 14 – алкална. За да сме здрави, е важно нито да имаме висока киселинна среда, нито изцяло алкална. pH на човешката кръв трябва да бъде леко алкална (7.35 – 7.45).

Ето една таблица с киселинността/алкалността на някои храни и напитки:

СИЛНО АЛКАЛИЗИРАЩИ ХРАНИ

Лимони, сода за хляб

АЛКАЛИЗИРАЩИ ЗЕЛЕНЧУЦИ

Цвекло

Броколи

Зеле

Моркови

Карфиол

Целина

Зелена салата

Айсберг

Спанак

Краставица

Патладжан

Чесън

Брюкселско зеле

Алабаш

Маруля

Гъби

Лук

Пащърнак (високо гликемичен)

Чушки

Тиква

Тиквички

Репички

Ряпа (бяла/черна)

Морски водорасли

Сладки картофи

Картофи (варени)

Домати

Аспержи

АЛКАЛИЗИРАЩИ ПЛОДОВЕ

Ябълка

Кайсия

Авокадо

Банан

Горски плодове

Къпини

Пъпеш

Череши

Кокос, пресен

Касис

Смокини

Грозде

Грейпфрут

Диня

Лимон

Праскова

Мандарини

Манго

Нектарини

Нар

Портокал

Круша

Ананас

Стафиди

Малини

Ягоди

Тропически плодове

Сливи

ДРУГИ АЛКАЛИЗИРАЩИ ПРОДУКТИ

Кестени

Просо

Тофу (ферментирал)

Черен/бял пипер

Люта чушка

Канела

Къри

Джинджифил

Билки

Мисо

Горчица

Морска сол

НЕУТРАЛНИ ХРАНИ

сурово прясно мляко, масло, вода

ЗЕЛЕНЧУЦИ С КИСЕЛИНЕН ЕФЕКТ ВЪРХУ ТЯЛОТО

Царевица
Леща
Грах
Фасул
Боб
Маслини
Картофи (пържени)

ПЛОДОВЕ С КИСЕЛИНЕН ЕФЕКТ

Боровинки
Консервирани или преработени плодове
Червени боровинки
Касис

ЗЪРНЕНИ ПРОДУКТИ С КИСЕЛИНЕН ЕФЕКТ

Ечемик
Трици, овес
Трици от пшеница
Хляб
Царевица
Царевично нишесте
Крекери
Брашно от пшеница
Брашно, бяло
Конопено брашно
Макарони
Юфка
Овесена каша
Овес
Киноа
Ориз (бял и кафяв)
Ръж
Спагети
Пшеничен зародиш

КИСЕЛИННИ МЛЕЧНИ ХРАНИ

Сирене
Сирене, преработено
Сладолед
Мляко – кисело и прясно (пастьоризирано)
Кашкавал

КИСЕЛИННИ ЯДКИ

Кашу
Фъстъци
Бадеми
Орехи

КИСЕЛИННИ ЖИВОТИНСКИ ПРОДУКТИ

бекон
месо
яйца
риба
миди
морски дарове
колбаси

КИСЕЛИННООБРАЗУВАЩИ ПОДСЛАДИТЕЛИ

Рожков
Царевичен сироп
Захар (бяла, кафява)

ДРУГИ КИСЕЛИННООБРАЗУВАЩИ ХРАНИ И ПРОДУКТИ

Шоколад
Олио
Ленено масло
Конопено масло
Свинска мас
Зехтин
Шафреново масло
Сусамово масло
Слънчогледово олио
Кетчуп
Майонеза
Какао
Кафе
Алкохол
Безалкохолни напитки (кола, фанта, швепс)
Оцет
Бира
Лекарства
Пестициди
Тютюн

Източник


Няма коментари:

Публикуване на коментар