неделя, 30 януари 2022 г.

Какво да правим, ако автомобила ни е хванат в снежна буря

Зимата е коварен сезон. Прогнозите могат да дават спокойно време или най-много умерен снеговалеж, но в действителност да се разрази голяма виелица. Какво да правим ако сме блокирани на някой път?

Първо, нека започнем с това, че при възможност е добре да се постараем да избегнем такъв сценарий. Ако имате най-малките съмнения, че условията ще се влошат и не ви е толкова наложително да пътувате, отложете пътуването. Ако пък трябва да го направите, изберете възможно най-главни пътища и магистрали. Не се изкушавайте "за по-бързо" да минете по пътища от второстепенната пътна мрежа.

Второ, поддържайте добре колата си. Много автомобили закъсват, не защото условията са чак толкова екстремални, а защото не са снабдени с вериги, нямат достатъчно гориво и масло, дори понякога хората не са си сменили гумите.

Имайте "запаси" в автомобила си, ако все пак се стигне до там да сте блокирани някъде. Поне едно одеяло, допълнителни топли дрехи, вода, калорична храна, лопата.

Предупредете предварително някой, че ще пътувате. Ако не се свържете навреме с тях, те ще вдигнат тревога.

Най-важното - не изпадайте в паника, ако бъдете блокирани насред снега. Проверявайте редовно ауспуха ви да не е блокиран. За да се стоплите ще ви се налага от време на време да палите двигателя (по 10 минути на час обикновено е достатъчно). Ако ауспухът е  затрупан със сняг обаче, изгорелите газове вероятно ще остават в автомобила, което може да е много опасно.

Не напускайте автомобила, за да търсите помощ! Изключително опасно е да се скитате из виелицата. Не използвайте телефона си за да играете игри. Пестете батерията.

Ако ви се свърши водата, разтопявайте сняг от навън.

Източник


 

Няма коментари:

Публикуване на коментар