понеделник, 24 август 2015 г.

Къде зимуват болестите по дърветата?

След два месеца есента ще се вихри с пълна сила, затова припомням една статия от сайта "Градинар".

В късна есен, след листопада, когато дърветата навлизат в зимен покой, от съществено значение е да се знае къде остава и как се запазва през зимата заразата от болестите, как презимуват неприятелите.

В опадалите листа презимуват причинителите на много болести. В тях се запазва заразата от червените листни петна и ръждата по сливата, на струпясването по ябълката, крушата, бадема, бялата ръжда по черешата, гномията по кайсията и антракнозата по ореха. В пъпките зимуват причинителите на брашнестата мана по ябълката и прасковата, на къдравостта по прасковата. В изгнилите и мумифицирани плодове ще остане заразата на ранното и късното кафяво гниене, на ранното загиване на завързите на дюлята. По клонките зимува сачмянката по костилковите видове (праскова, кайсия, череша).

Под окапалите листа и под напуканата кора ще презимуват възрастните насекоми на крушовата листна бълха, на ябълковия цветопробивач, а също и ябълковият златист хоботник. В повредените опадали листа остават гъсеничките и какавидите на листоминиращите молци. Под старата напукана кора на ствола спят гъсениците на ябълковия и сливовия плодов червей, на източния плодов червей.

Между люспите на пъпките по младите клонки са яйцата на листните въшки, гъсениците на червената пъпкозавивачка в паяжинен пашкул. По кората на клоните и ствола, по младите клонки ще останат ларвите на калифорнийската и сливовата щитоносна въшка. А върху младите клонки са яйцата на червения и кафявия акар.

В почвата пък се крият какавидите на черешовата муха, лъжегъсениците на черната сливова плодова оса. В почвата зимуват и вишневият хоботник, лешниковият хоботник, мъхнатият бръмбар.

Листогризещите гъсеници на бялата овощна пеперуда, златозадката, бялата американска пеперуда зимуват в паяжинни гнезда.

СЪВЕТИ:

Съберете и изгорете опадалите листа, остържете старата напукана кора на стеблата, свалете ловните пояси от велпапе със събраните в тях гъсеници на плодовите червеи и ги изгорете. Изрежете заразените изсъхнали леторасти и клонки, клонките с туморни образования и рани. Съберете мумифицираните плодове от дърветата и върху почвата. Направете дълбока обработка на терена. Накрая изрежете гъсеничните гнезда и варосайте стеблата.

Източник

Няма коментари:

Публикуване на коментар