вторник, 17 май 2016 г.

Уроци по дълголетие от столетниците по света

В Economy.bg са потърсили отговор на въпроса "Какво е общото в начина на живот и хранене на хората, които доживяват до 100 и повече години?"

Ето какви са изводите:

1. Естествено движение, не упражнения. За да живееш дълго, не е нужно всеки ден да ходиш в спортната зала или до плувния басейн. По-важно е да превърнеш движението в нещо естествено, в ежедневен навик. Хората, които доживяват до 100 и повече години, продължават да се движат активно до преклонна възраст – ходят много пеш, грижат се за градината си...

2. Хранителен режим. За да живееш дълго, трябва да се стремиш към умерен прием на калории. Дълголетник с наднормено тегло няма. Формулата за хранене на дълголетниците и в петте „сини зони“ е една и съща – по-лека храна, по-малки порции, по-бавно хранене, по-ранна и по-лека вечеря.

3. Растителна храна. В менюто на столетниците и в петте зони преобладава растителната храна – зеленчуци, плодове, варива, ядки, пълнозърнести храни. И в повечето случаи това е храна, която сами си отглеждат. Месото не е забранено, но се консумира изключително рядко – основно при определени поводи.

4. Цел в живота. Интересното е, че дълголетниците във всички „сини зони“ по света продължават да се чувстват нужни и значими до края на живота си. В тези места почитта към възрастните е огромна, семейството се цени изключително много и дълголетниците поддържат активна и позитива връзка с останалите членове на семейството.

5. Социални контакти. Почти всички дълголетници поддържат активни социални контакти с приятели и съседи, с които се споделят общи ценности и идеи. Изолацията и самотата не допринася за дълги години живот. Дълголетниците са изключително задружни и дружелюбни хора.

6. Чувство за удовлетвореност и радост от живота. Дълголетниците в тези зони почти не знаят какво е стрес. Темпото на живот не е особено бързо, хората са изключително позитивни и умеят да се радват на малките и прости неща в живота.

7. Повече време навън и на слънце. Всички места, в които се отчита свръхконцентрация на дълголетници, са слънчеви райски кътчета с прекрасни плажове, спокойна атмосфера и приятен климат. Столетниците прекарват по-голяма част от деня си навън.


Няма коментари:

Публикуване на коментар