неделя, 29 май 2016 г.

Как да създадем свещено място в нашия дом

Независимо в какво вярвате и независимо дали въобще сте религиозен, нищо не ви пречи да създадете свещено място у дома си, място където да се усамотявате, размишлявате над света и живота или просто да си почивате. Разбира се, няма проблем да се молите, медитирате или разсъждавате над философски въпроси навсякъде във вашия дом или извън него, но едно специално пригодено за това място, би ви помогнало по-лесно да достигнете състоянието на ума, което е нужно за тези дейности. Местенцето може да ви е полезно, дори и да се обръщате към него по едва няколко минути на ден / месец.

1. Отделете известно време, за да прецените какво е свещено за вас.

Преди да направите своето свещено място, помислете над някои въпроси. За какво ще ви служи - само ще релаксирате ли там? Често ли ще се обръщате към него? Ежедневно или на определени дати - годишнини, религиозни празници и т.н. Има ли някакви божества, които искате да почетете?

Не по-малко важно е да решите дали ще споделяте мястото с някой друг? С вашия партьор / партньорка в живота? Със семейството ви? Този някой друг ще вземе ли участие в изграждането на свещеното място?

Този етап е нещо като предварително планиране и ако добре премислите нещата, ще ви е много по-лесно в следващите стъпки.


2. Бъдете креативни в намирането на място

Следващата стъпка е намирането на самото физическо място в пространството, което да наречете свещено. Това може да е до някъде проблем, ако живеете в малка квартира или апартамент. Затова бъде креатавни.

Едно от може би най-важните изисквания е мястото наистина да може да ви осигурява покой. Едва ли искате да бъдете разсейвани от хора постоянно влизащи и излизащи от стаята. Ако домът ви е малък, потърсете най-рядко използваните и посещавани помещения и дори ъгли на стаи. Може да помислите за добавяне на някакви завеси, красиви паравани или леко да разместите мебелите, така че, да се получи усамотено пространство.

Има вариант да си направите подвижно свещено място - вещи събрани в кутия, които да вадите и поставяте на различни места, когато се налага.

Най-обикновените свещени места могат да са просто вашият любим стол и дори възглавница.


3. Напълнете мястото със смислени за вас неща

Нещата, които ще поставите във вашето свещено място, не е задължително да са скъпи предмети, много по-важно е да имат значение за вас. Няколко свещи и няколко вдъхновяващи книги вършат страхотна работа.

Добър подход е първоначално да сложите неща, които вече са в къщата ви, едва след това да тръгнете да купувате допълнителни. Преровете шкафове и гардероби, кутиите захвърлени на тавана или под леглото, може би те са пълни с предмети, които ви носят добри спомени и успокоение.

След това помислете за всичко, което ви кара да се наслаждавате - какво обичате да докосвате, да помирисвате, да чувате. Примерно на мен много ми харесва мириса на библиотеките и старите книги.

Други предмети, които може да добавите към свещеното място - картички, сувенири купени при различни ваши пътувания, растения, малки статуи, ароматни масла.

Ако желаете, може да сложите и личен дневник в който да записвате вашите желания и размисли.


4. Церемония по освещаване

Това не е задължително, особено ако мястото няма да е толкова религиозно, колкото философско или просто местенце за усамотяване и релаксиране.

Ако все пак решите да го осветите, то може да го направите по любим за вас начин - чрез произнасяне на молитва или нашепване на мантра, чрез медитация или просто чрез запалване на свещ.


5. Позволете на мястото да се изменя с времето

Добавяйте нови неща с времето, предмети, които са придобили значение за вас. Премахвайте тези неща, които вече са изпълнили своите функции и не са вече така важни. Съставяйте си нови ритуали и практики. Нека свещеното място се променя заедно с вас, така че да отразява вътрешният ви мир.


Източник

Няма коментари:

Публикуване на коментар