вторник, 25 декември 2018 г.

Класическа измама - ти ми повреди смартфона!

Тази измама май все още не е популярна в България (поне аз не знам да е прилагана тук), затова я описвам, за да сте подготвени, преди да са почнали да я пробват и в нашата страна.

Някой се блъска във вас и изпуска скъпа своя вещ (телефон, слънчеви очила, фотоапарат и т.н.) Когато вдига предмета от земята, се вижда, че той е счупен. Обвинява ви, че вие сте виновен, защото сте се блъснали в него. Иска пари за компенсация. Дори се появяват "случайни свидетели" (съучастници), които казват, че са видели, че именно вие сте се блъснали в другия, а не обратното. Много хора изпитват в този момент вина и дават пари. Предметът обаче е счупен още преди измамникът да се блъсне във вас. След като платите, същият счупен телефон ще се използва, за да излъже още някоя добра душа.

Интересното е, че това е доста стара измама - практикувана е в Япония преди десетилетия, но не с телефони, а с дини. Измамникът носи диня и се блъска в някой добре изглеждащ западен турист. Динята се изпуска на земята и веднага онзи ви иска пари. От къде да знае туристът, че парите, които му искат са доста повече от реалната цена на динята.

Долното клипче е шегаджийско (тип скрита камера), но реалните измами стават точно по този начин. Как да се предпазим? Не сте чувствайте гузни, ако наистина онзи се е блъснал във вас, кажете че няма да платите и нека полицията бъде извикана. На измамниците обикновено им минава мерака да искат пари като чуят за ченгетата.

Няма коментари:

Публикуване на коментар