петък, 28 декември 2018 г.

Нещата, които можем да направим за човек в депресия

Депресията е едно страшно състояние, което обаче е твърде често подценявано. "Ще ти мине", казват обикновено...до момента, в който е вече твърде късно. Ето какво можем да направим за някой изпаднал в депресия.

1. Изслушайте го, без да се опитвате да "оправите нещата"

Просто бъдете добри слушатели. Хората често пъти имат нужда просто да си кажат болката и не очакват да им предложите решения на проблемите.

2. Ако все пак искате по-активно да помогнете, не питайте "с какво мога да помогна?".

Често пъти самата личност изпаднала в депресия не знае с какво може да ѝ се помогне. Предложете конкретни неща - "да направя ли ...", "искаш ли ..." и т.н.

3. Бъдете подготвени за това, че помощта ви може да бъде отхвърлена.

Не го приемайте лично, не се сърдете на свой ред. Бъдете търпеливи. Това състояние е такова, че човекът може да си го изкара на тези, които всъщност искат да му помогнат.

4. Помогнете им в битовите, ежедневни неща

У тях сте и виждате, че мъжът/жената тотално е зарязал/а всичко. В кухнята стои купчина неизмити чинии, наоколо е разхвърляно. Малък жест е да измиете чиниите, да подредите, но това може да има голям положителен ефект.

5. Когато сте далеч от човека, пратете някакво обнадеждаващо/смешно съобщение.

По-скоро СМС, отколкото съобщение в социалните мрежи, но и това става в краен случай. Може посланието ви да дойде в критичен момент и да ги накара да се усмихнат.

6. Занесете малък подарък или нещо за хапване


Източник

Няма коментари:

Публикуване на коментар