неделя, 2 юни 2019 г.

Бирени войни - Weihenstephaner Hefe Weissbier срещу Stolichno Bock срещу Hopfen Brau

Описание на тези три бири можете да намерите ТУК.

Това сражение се състоя преди няколко седмици, но едва сега имах възможността да седна и да напиша статия за него. Настоящата "бирена война" е интересна по ред причини. Първо, тя е пълна аналогия на най-първото "сражение", в което имахме изправени една срещу друга - бира на пивоварната Weihenstephaner срещу бира с марката "Столично" срещу обикновен лагер.


Тогава бирата на най-старата пивоварна в света размаза конкуренцията. Дали сега Stolichno Bock щеше да отмъсти за провала на Stolichno Pale Ale вземайки реванш срещу вайса Weihenstephaner Hefe Weissbier?

Другото, което направи тази дегустация специална бе наличието именно на Stolichno Bock в играта. Това е една от любимите ми бири и би трябвало да е една от най-високо оценените бири от мен в Ratebeer.com. Вместо това обаче аз съм и дал скромните 2.3 (първоначалната ми оценка дори бе 1.5!). Защо? Защото, когато я опитах за първи път, хич не ми се понрави вкуса на кафе в нея. В последствие обаче оцених тази комбинация и можех лесно да сменя оценката и на 4 примерно. Въпреки това реших да я изправя състезание след състезание срещу други бири докато стигне първото място. Това е все едно да имате любим футболен отбор. Не може просто да стане победител, трябва да изиграе мачовете си срещу другите отбори и да ги спечели.

В настоящата битка само Weihenstephaner Hefe Weissbier участваше със стъклени бутилки. По принцип харесвам повече бутилките пред кенчетата, можем ли да приемем това, че съдията подпираше тази бира в мача?


Началото на мача бе дадено в петък вечер. Столичното пиво поведе веднага. Тази тъмна бира добре се съчетава със шоколад и ядки след изморителен ден и цяла изморителна седмица. А и за това което предлага не е никак скъпа - движи се около 1.80 лв. Почти по всяко време в квартирата имам по една-две такива бири за всеки момент, в който ми се допие. Името Bock е малко заблуждаващо. По-принцип така се означават светлите по-силни бири. Stolichno Bock е силна (алкохолно съдържание: 6.5%), но е тъмна, затова стилът и всъщност е Dunkler Bock.

Следващата бира, която отворих бе Hopfen Brau, която е чешка масова бира. Лека (3.0%) и супер евтина (0.69 лв в супермаркети Дар). Има вкус на типичен разреден лагер, а както можете да видите от снимката и вид на такъв - светло меден оттенък с малко пяна. Пих тази бира в съботната сутрин и все пак признавам - ставаше за пиене по това време и в тези условия. Не можа да застраши Столичното, по поне показа, че има някакъв шанс и да не е на последно място в надпреварата, ако някоя от другите бири нещо много се издъни.


От първия рунд остана само да пробвам Weihenstephaner Hefe Weissbier. Взех едната бутилка и отидох в един от многото градски паркове в София. Отворих я и бавно я изпих (имах и останали соленки в раницата, които се оказаха добро мезе). По дяволите, тази бира си струва! Както казах и в първото издание на "Бирени войни", най-старата пивоварна в света за толкова години определено е научила как се вари бира. Цената на Weihenstephaner Hefe Weissbier е около 2.80 лв. Има и по-евтини вайс бири, но качеството си е качество. Така седнал на пейката в парка дълго се чудех дали любимото ми Stolichno Bock ще успее да задържи първото място. Всичко зависеше от второто полувреме. То се състоя на следващия ден - неделя.

Започнах дегустацията в неделя заедно с ранния си обяд. Гарнирах храната със Stolichno Bock. Горе-долу се получи, но определено се видя, че не в това е силата на тъмното столично пиво. Тя не е трапезна бира, тя е за други случаи. Само между другото - най-накрая успях да направя снимка точно както искам - фокусът да е върху бирата, а храната да е замъглена. Ще стане все някога фотограф от мен.


В ранния следобяд отворих втория кен Hopfen Brau. Без мезе, като питие докато чета разни текстове в Мрежата. Хич не ми се понрави в този момент. Горчилката този път се усещаше повече. Тази бира се запъти твърдо към дъното в класацията.

Завърших деня с Weihenstephaner Hefe Weissbier, тя се оказа без никаква изненада, че е перфектна трапезна бира. А с мътния си вид и голямата бяла пяна, тя дори гали окото.


И така, класирането:

1. Weihenstephaner Hefe Weissbier - балансирана бира за всякакви случаи
2. Stolichno Bock - малко не достигна и Stolichno не можа да вземе реванш срещу Weihenstephaner. Добрите прояви на тази бира в "Бирените войни" тепърва предстоят.
3. Hopfen Brau - евтина, но бих я препоръчал за пиене в редки случаи


Няма коментари:

Публикуване на коментар