събота, 21 декември 2019 г.

Някои от най-добрите неща в ElementaryOS

ElementaryOS е една от многото Linux дистрибуции. Ако не знаете какво е Линукс, може да прескочите тази статия, през следващите дни и седмици се надявам да мога да представя в блога и други статии на разнородна тематика. Ако все пак знаете за операционната система Линукс и се чудите каква дистрибуция да си изберете, следните предимства на ElementaryOS може да наклонят везната в нейна полза.

Вградено "нощно осветление".

Все повече изследвания говорят, че светлината излъчвана от всякакви електронни устройства - от лаптопи до смартфони, е вредна за очите и за здравето. Именно затова много операционни системи имат вградено "нощно осветление" - през тъмната половина от деня устройството "свети" в по-убити тонове, за да не възбужда мозъка докато го ползваме късно вечер и да можем по-лесно да заспим. ElementaryOS поддържа тази опция.


"Picture-in-Picture"

Може да показвате дадено приложение в малък прозорец докато работите в друго приложение в голям екран. Примерно можете да гледате даден видео клип в YouTube докато пишете някакъв текст. Този режим се извиква със Super + F като бутона "Super" е или "Windows key" на компютри в уиндолска подредба на клавиатурата или "Command key" на маковете.



Изображенията се преоразмеряват супер лесно.


Контролната лента в горната част на екрана се адаптира спрямо вашия десктоп. Примерно на светло изображение иконите са тъмни и обратното.


На официалният сайт на ElementaryOS предлагат много детайлно описание на новостите и промените.

Източник

Няма коментари:

Публикуване на коментар