петък, 7 ноември 2014 г.

Как да поддържаме добър умствен тонус

Този материал се базира на тази статия излязла през 2013 в Economy.bg, където на свой ред са я съставили от две публикации в изданието "Huffington Post". Давам част от предложените техники за поддържане на добра форма на нашия ум, като съм ги разширил с мои допълнения.

Подредете пъзел

Предполагам, че се има в предвид класическият картинен пъзел в който се сглобява изображение от различни парчета. Според мен добрият тонус на ума ни може да се поддържа и със всякакви други игри от типа "главоблъсканици", независимо дали са класически (кръстословици, шах, судоку) или компютърни. В друг от моите блогове "Странни игри в странни дни" съм добавил статии за:



Опитвайте се да запомняте текстове на песни

Текстовете на повечето популярни (а и на много не толкова популярни) песни, могат да се намерят в интернет

Научете се да свирите на музикален инструмент



Подхвърляйте топка във въздуха

Координацията между погледа и ръцете и концентрацията, която е нужна за това, подобрява мозъчните функции.

Използвайте редовно и другата си ръка (десничарите - лявата, а левичарите - дясната)

Примерно пробвайте да се храните с нея или да измиете зъбите си.

Ходете по неравни повърхности (като паваж)

Това подобрява функциите на вестибуларния апарат.

„Бъдете“ дете

Не спирайте да изследвате заобикалящия свят, както правят децата, и се старайте всеки ден да научавате по нещо ново. Един чудесен сайт, в който ни е позволено да дадем воля на "детското" си въображение и омайване от всичко невероятно е основният ми блог:


Използвайте всичките си сетива, когато трябва да запомните нещо

Изследвайте детайлите, помиришете, слушайте, докоснете - концентрирайте цялото си внимание върху това, което се опитвате да запомните.

Използвайте асоциации за запомняне

Опитайте се да свържете това, което трябва да запомните, с нещо, което познавате. Ако например се запознаете с някой на име Петър, помислете за друг ваш познат с това име, който да има поне една подобна характеристика. Вашият стар приятел Петър е сравнително висок, новият ви познат също. Отбележете си това сходство в ума си.

Няма коментари:

Публикуване на коментар