сряда, 12 ноември 2014 г.

Бира при бета-радиационно облъчване

Това е един съвет, който се надявам на никой от читателите никога да не му се налага да пробва на практика. И все пак е добре да се знае колко полезна може да бъде бирата при такива случаи. Но да започнем с малко теория...

Тритий е името на радиоактивен изотоп на водорода. Ядрото му е изградено от един протон и два неутрона. Той не е стабилен елемент и се разпада до хелий като излъчва радиоактивна бета-частица (електрон). Нека да припомня - радиоактивното лъчение се дели на алфа-, бета- и гама- излъчване. Бета-частиците не са толкова опасни понеже не могат да проникнат през кожата. Те обаче могат да бъдат вдишани или погълнати с течности - и тогава имаме проблем. Вътре в тялото ни е възможно да доведат до рак или дори до мутация на нашата ДНК. Затова е важно да бъдат изведени от организма ни възможно най-бързо. За щастие учените са определили ясно и точно как да бъде направено това.


Ако сме били в досег с тритий е важно да се ускори кръговрата на водата в тялото ни, за да се изхвърлят бета-частиците. Какъв по-добър начин за това от пиенето на бира. Няколко бири и вече ни се ходи до тоалетната. Шегата на страна - учените в Лос Аламос, които са работили с тритий, след работа са ходили задължително в бара. За тези които не пият алкохол - пиенето на чай също върши работа.

Източник


Ако си мислите, че трития не се среща толкова често, имайте в предвид, че се е използвал за какво ли не (луминисцентни лампи, часовници и др., вижте снимките), а може би и днес продължава да се използва.

 (Източник: Wikipedia)

(Източник: Wikipedia)

Няма коментари:

Публикуване на коментар