понеделник, 9 февруари 2015 г.

10 правила за създаването на фентъзи карти

Ако се интересувате от фентъзи книги или подобни игри (известни като RPG и имащи както настолни, така и компютърни варианти), то сигурно сте забелязвали не една и две красиви карти на света в който се развива действието.


Искало ли ви се е самите вие да се заемете със създаването на такива карти? Ето няколко правила, които биха ви помогнали.

1. Нека самата карта да разказва история

Една добра RPG карта е тази която разпалва въображението. Тя подтиква играча да посети определени райони. Сякаш картата казва "ела и ме изследвай".

2. Винаги мислете за този, който ще разглежда картата

Картата ви трябва да е лесна за разбиране, стилна и изчистена. Не прекалявайте с твърде много елементи в опит да постигнете описаното в точка 1.

3. Изучавайте истинската география

Могат да ви дойдат нови идеи, а и е полезно да видите истински планински вериги и как точно реките се извиват.

4. Подберете цветовете

Ако става въпрос за отпечатване на хартия на картата (примерно в книга), често пъти няма друг избор освен черно-белия печат. Но ако имате възможност да добавите цветове, трябва добре да ги подберете. Искате картата (и историята) да навяват определени чувства? Или пък да правят асоциации с определена епоха - средновековието, античността? Разгледайте рисувани творби от тази епоха - какви цветове са използвали.

5. Разгледайте работата на истинските картографи

Като точка 3.

6. Избягвайте правоъгълниците

7. Чисто стилистични елементи

В много подобни карти се слагат графики, които нямат нищо общо с картографията и служат просто за украса. Примерно дракон в морето. Не се притеснявайте и вие да добавяте такива елементи, но не прекалявайте.

8. Не всяка карта трябва да показва континент

9. Търсете обратна връзка от тези, които ще разглеждат картата ви

10. Не бързайте

Отделете колкото време е нужно за да се получи хубава карта.

Източник

Няма коментари:

Публикуване на коментар