понеделник, 4 май 2015 г.

Как да се предпазим, ако пътуваме в земетръсен район

Тези съвети са взети от "Дневник".

Преди да заминете: Осведомете се за адреса и телефоните на най-близката дипломатическа служба на България до мястото, където ще отседнете. Ако пътувате за по-отдалечни или потенциално опасни райони, добре е хората от посолството да знаят къде се намирате и как да се свържат с вас.

Когато пристигнете: Въведете най-важните за вас местни телефонни номера в паметта на телефона си или поне ги запишете в тефтерчето си.

При настаняването огледайте внимателно стаята си и набележете предварително най-безопасните места, където да се укриете в случай на земетръс. Поинтересувайте се къде са носещите колони на сградата, аварийните изходи и стълбищните клетки. Уверете се, че масата, например, е достатъчно стабилна, за да можете да се свиете под нея при нужда.

По време на труса: И на почивка, както и у дома, важи правилото - при земетресение не ползвайте асансьорите и не се затичвайте към стълбите - те са най-крехките конструкции. По-добре застанете под рамката на врата, под някоя масивна мебел - легло, маса, или в ъгъла на стаята, далеч от гардероба. Ако сте навън, по възможност отдалечете се от сградите, от уличните стълбове, далекопроводите, надлезите, мостовете.

Ако сте блокиран: Не щракайте със запалка, за да си осигурите повече светлина - при възможно изтичане на газ може да последват други опасности. Покрийте устата и носа си с плат - дреха или носна кърпа, за да избегнете вдишването на прах. За да привлечете вниманието на спасителите, вдигайте шум - ако виждате в близост тръба - удряйте по нея ритмично, ако разполагате със свирка - надуйте я.

След земетресението: Ако сте в безопасност, преди да излезете, изчакайте земните колебания изцяло да спрат. Ако сте в сграда, която по ваша преценка не е претърпяла значителни щети, по-добре е да останете в нея. Добра идея е преди да излезете, да обуете дълъг панталон, риза с дълъг ръкав и здрави обувки, за да се предпазите от счупени предмети. Следете за предупреждения за цунами. Ако сте на крайбрежието на обширна водна площ, преместете се колкото е възможно по на високо. Огледайте се за паднали електропроводи.

След като се уверите, че вие и близките ви са в безопасност, свържете се с посолството, потърсете начин да предупредите близките в родината си чрез Червения кръст.

Като се приберете у дома: потърсете личния си лекар и го информирайте за преживяното - вдишан прах или вредни вещества могат впоследствие да доведат до респираторни заболявания.



Няма коментари:

Публикуване на коментар