понеделник, 15 юни 2015 г.

Осем съвета за сигурността на децата в интернет

1. Помнете да не давате никаква лична информация за себе си - включително име, адрес, телефонен номер. Никога не изпращайте свои снимки по интернет освен ако нямате изричното разрешение на родителите си.

2. Не пишете и не отговаряйте на хора, които ви карат да се чувствате неудобно, уплашено или тъжно.

3. Никога не се срещайте с човек, който познавате само от интернет без да сте получили разрешение на родител.

4. Споделяйте с родителите си, когато нещо в интернет ви е накарало да се почувствате некомфортно или просто искате да ги попитате за допълнителна информация.

5. Помнете, че не винаги хората в интернет са това, за което се представят. Много често те лъжат за възрастта си, пола си.

6. Създайте си тайна кодова дума заедно с родителите си. Когато някой твърди, че е приятел на родителите ви или пък дори се представя за някой от тях по интернет, поискайте да ви кажат кодовата дума. В случай на грешен отговор, веднага прекъснете комуникацията.

7. Не изпълнявайте услуги. Някой може да ви помоли да видите някакъв сайт или пък да отворите някакъв файл. Независимо колко ви умолява, откажете и прекъснете комуникацията.

8. Питайте родителите си, когато искате да видите нещо по интернет, да изтеглите информация или пък имате нужда от помощ.

Източник: Дневник

Няма коментари:

Публикуване на коментар