понеделник, 5 октомври 2015 г.

Бланширане

Бланширането е готварски процес, който е добре да се знае от всеки домашен кулинар. При него се извършва предварителна топлинна обработка (с вряща вода,пара или олио) на плодове, зеленчуци и гъби. Целта е да се запази качеството на продуктите, както при готвене веднага, така и при консервиране.

Други причини за използването на този метод:

Желание да се отделят обвивките на плодове или зеленчуци с по-тънки кори/люспи; да се придаде свежест на цвета на продукта; да се получи хрупкава коричка при приготвянето; да се подготвят продукти за съхранение във фризер.

Ето как се бланшира:

Загрява се вода в съд често пъти с минимално количество сол, киселина (оцет или лимонтузу) и подправки (чер пипер, бахар, дафинов лист) до температура на кипене. След като водата е завряла, в нея се пускат продуктите за около 3 до 5 минути. Изваждат се с цедка и веднага се поставят под течаща студена вода до пълното им изстиване, за да се прекъсне процеса на варене. Така те запазват вида и качествата си за по-дълго време.

Източник 1 и Източник 2


Няма коментари:

Публикуване на коментар