събота, 10 ноември 2018 г.

Как да окажем първа помощ в случай на стрелба

Масовите стрелби са епидемия в САЩ, ежедневно се случват такива престъпления. За жалост този социален феномен все по-често се случва и в други страни. Какво да правим, ако изведнъж някой луд започне да стреля произволно?

Първото нещо, естествено, е да се погрижим самите ние да оцелеем. След като стрелецът е обезвреден или се изнесе от мястото на което се намирате, следва да помогнем на ранените. Уверете, че някой се е обадил на бърза помощ и на полицията. Понякога в случай на някакъв инцидент се губят ценни минути за това - всеки си мисли, че някой друг вече се е звъннал на 112. Питайте другите оцелели около вас. Ако никой не се е обадил на спешния телефон, направете го вие.

А сега да преминем към същинското оказване на помощ. Прегледайте ранените и вижте от къде тече кръв. Ако трябва разкъсайте / срежете дрехите им - в случаи като тези не е време за срамежливост от голотата. С неговите или дори с ваши дрехи натиснете раната. Ако е по-голяма дори вкарайте материята вътре. Ще боли, но трябва да бъде направено. Много хора се шашкат като видят как човека страда и спират да му оказват помощ мислейки си, че правят положението по-лошо. Но няма как да е по-лошо ако спрете изтичането на кръв. Ако трябва няколко човека дръжте пострадалия, докато му превържете раната.

Източник

Няма коментари:

Публикуване на коментар