вторник, 26 февруари 2019 г.

Средства, които помагат при настинка

Гаргара с чай

Благодарение на етеричните масла, които съдържат, чаят от салвия и от лайка са много подходящи за справяне с кашлицата или болките в гърлото. Цвят от лайка и листа от градинска салвия се заливат с половин литър кипяща вода, след което се оставят да престоят 15 минути. Тази отвара е подходяща за промивки на гърлото.

Инхалации с мащерка, лайка или сол

В тенджера с 2 литра кипяща вода се добавят три супени лъжици сол или масло от лайка. Мащерка, евкалипт и мента също помагат при влажна кашлица, тъй като тези растения втечняват секрецията. Покрийте главата си с кърпа и вдишвайте парите в продължение на 10 минути.

Топла вана

Вана с вода, загрята до 38 градуса, в която са разтворени ароматни соли от евкалипт или мента подобрява кръвообращението, намалява болките в ставите и освобождава носа и бронхите.

Лечение чрез изпотяване

Липовият чай или чаят от цвят на бъз стимулират изпотяването, а то помага да се свали температурата и да се спре инфекцията. За целта залейте няколко чаени лъжички цвят от липа или бъз с гореща вода, а така полученият чай изпийте на малки глътки - най-добре преди лягане вечер.

Чай от лук срещу кашлица

Това помага за отхрачване: етеричните масла, съдържащи се в лука, имат дезинфектиращо действие. Нарежете лук на филийки, които оставете да врят 5 минути в половин литър вода. Прецедете отварата и я пийте гореща на малки глътки.

Гореща пилешка супа

Звучи като клише, но не е: домашно приготвената пилешка супа е изпитано лечебно средство с антибактериално действие, което помага на организма да се възстанови след болестта.

Източник


Няма коментари:

Публикуване на коментар