понеделник, 11 февруари 2019 г.

Бирени войни - Загорка Ретро срещу Paulaner Hefe-Weissbier срещу Hoegaarden

Нов месец, нова "бирена война". Предишните два епични сблъсъка можете да прочетете тук:



Претендентите в настоящото издание:

- Загорка Ретро. Непастьоризиран светъл лагер, което значи че има по-малка трайност, но пък не е подлган на някои обработки и филтриране и е запазил доста "първичен" вкус. Не знам за вас, но мога да се съглася с това твърдение за тази Загорка само в началото, когато я пуснаха по магазините. Имам чувството, че в последствие промениха рецептата и сега тя всъщност се приближава до останалите български лагери на пазара. Алкохолното съдържание е 4,5%. За пивоварната "Загорка" вече съм писал, че е собственост на гиганта Хайнекен.

- Paulaner Hefe-Weissbier е немска бира с алкохолно съдържание от 5.5%. Стилът е Hefeweizen, като не ми е много ясно каква е разликата с други подстилове вайс бири. Като типичен Вайс тази пшеничена бира е светла, леко мътна, с бананов и на моменти ванилов послевкус. Пивоварната Paulaner Brauerei (Schörghuber) се намира в Мюнхен, Бавария. Тя е основана през 1634 г. от монаси от Ордена на минимите. Немското название на ордена е Paulaner (Пауланер) и произлиза от името на неговия основател – Франциск от Паола. В асортимента си има дестки бири и всичките са "немски" стилове - вайс, тъмни вайсове, пилсзнер, радлер и т.н. Няма нито една бира със стил принадлежащ на вечния бирен враг - Англия. Явно от Пауланер никога няма да видим стаут, портър или някакъв ейл :)

Hoegaarden е белгийска пшеничена бяла бира (witbier). Тя е доста мътна, също като много от вайс бирите, но категорично не може да се каже, че това е същия стил под друго име (както аз казвам за някои измислени стилове). Белгийските бири към които принадлежи и Hoegaarden имат допълнителни съставки, най-вече кориандър и портокалови обелки. Алкохолното съдържание е 4.9%. Пивоварната Brouwerij Hoegaarden се намира в едноименния град Хугарден, който има население от едва 5800 жители. Пивоварната предлага различни белгийски стилове като белгийски ейл (включително и силен ейл), но и много леки бири - радлери, безалкохолни, плодови. Повечето пивоварни имат по някои и друга безалкохолна бира, но при Brouwerij Hoegaarden предлаганите леки напитки сякаш са доста повече от обикновено. В района на село Хугарден се вари бира от векове, но специално тази пивоварна май датира от средата на ХХ век.

И така на ринга излизат българска традиционна лагер бира (повечето наши бири преди 1990 са непастьоризирани), немска вайс бира и белгийска бяла бира. 1,2,3, старт!


ВЪНШЕН ВИД

Две от бирите (българската и белгийската) се представиха в стъклени шишета (хм, не съвсем - обясненията са по-надолу), докато немската вайс бе налична в алуминиево кенче. Знам, че Пауланер се продава и в стъкло, но май в България е налична основно само в кен. В случая обаче това е плюс - кенчето е доста красиво с тази нарисувана мацка и бирата печели точка в тази категория. Етикетите на другите две бири са безлични. Бутилката на Ретрото също.

ЦЕНА И РАЗФАСОВКА

Ако си носите бутилка, Загорка ретро ще ви излезе около 1.20 лв за 500 мл., ако нямате шише ще ви одържат още 20-30 стотинки, но пак това е най-евтината от трите бири. Хугарден е едва 330 мл., а цената ѝ силно варира - намирал съм я и по 2.10 лв, но и по 2.90. Кенчето на Пауланер е 500 мл, а цената е около 2.40 лв

НАЛИЧНОСТ

Мога да кажа, че и трите бири са широконалични. Е, не очаквайте да намерите немската и белгийската бира в селската бакалия, но в много от веригите супермаеркети ги има. Загорката по принцип е най-широко разпространена. Но в случая аз трябваше да я търся малко повече от обикновено. Може би е било моментен недостиг. Така бе и при първото издание на "бирени войни" - много време търсих Beck's тогава, а сега виждам тази бира под път и над път. Сигурно следващият път като търся някоя бира, загорка ретро ще има навсякъде.

ВКУСОВИ КАЧЕСТВА

Най-важния показател за една бира.

Първа отворих белгийската бяла бира още в събота преди обяд, без мезе, без храна, веднага след като се прибрах от пазар. Много жаден едва имах време да я налея в халбата и да я снимам преди да я изпия цялата на един път. Отоли ми жаждата на мига! Невероятна пивка бира!


Вече по-спокоен, се захванах да готвя обяда си. Заради първото издание на бирените войни и боба с бира, много ми се смяха някои читатели, вероятно и сега ще ги развеселя. Реших да си сготвя манджа с нахут и салата накълцана в чопър от моркови, соеви кълнове и ряпа. Отворих първият пауланер.


Горе долу се получи. Вайс бирата се върза с нахута. Е, ако бях консумирал това растение под формата на фалафели, вероятно дори щеше да е още по-добре, но и така стана. Странно, но накрая пауланерът взе да ми горчи леко, а това не е характерно за вайс бирите.

За ранната ми вечеря реших да си направя "Илюминатско око" - нещо измислено от мен :D. Ето го в суров вид преди да го метна в печката:


Загорката перфектно си пасна с тази храна, но не можеше и да е друго - всеки лагер (пастьоризиран или не) върви добре с наденички и месо по принцип.

Мислех да продължа с бирите на следващия ден (неделя), но вечерта силно ми се допи нещо и затова си отворих втория кен на немската хефевайс бира. Изпих я без мезе, без ядки, без нищо. Този път вкусът бе перфектен, без никакви горчиви нотки. Познатият вайс вкус, леко бананово-сладък и както аз бих казал "мазно влизащ".

*********

Втори ден, неделя. Отново първо отидох да пазарувам преди да захвана бирите. Само дето толкова силно ми се допи докато бях в магазина, че реших да чийтвам. Купих си едно кенче 330 мл. Загорка ретро и го изпих още на улицата за нула време. Един вид вкарах резерва в мача на мястото на основния играч :) Втората стъклена бутилка Ретро реших да не я броя за крайното класиране заради това кенче на нейно място. Иначе щеше загорката да има предимство - една изпита бира в повече.


Като ходя на пазар обикновено имам списък от N на брой неща за купуване. Често пъти обаче предвиждам бюджет и за някаква спонтанна покупка. Сега не бе по-различно - купих си малък сач от Женския пазар, който перфектно пасна на размера на микровълновата ми фурна. Веднага го изпробвах с останалите наденички, които след изпичането им гарнирах с маслини и айвар. Отворих второто шише Hoegaarden и за моя изненада въпреки, че бе едва 330 мл, ми стигна. Перфектно прилегна на ястието.


КРАЕН РЕЗУЛТАТ

И така, кой победи? На първо място класирах белгийската пшеничена бира Hoegaarden въпреки по-високата си цена и малката си разфасовка. Тя е пивка и може да се пие както самостоятелно, така и с храна. Малко по-назад (но не драстично по-назад) са другите две бири. Видях голям зор да преценя коя да е втора и коя трета. Реших малко субективно да сложа Загорка Ретро втора, може би за това спомогна вкарването на резевния играч (кенчето ретро) в 90-тата минута. Не съм вярвал, че Paulaner Hefe-Weissbier ще остане на трето място, мислех, че ще е на първо или второ, но както казват футболните коментатори "топката е кръгла и може да се търкулне във всяка една от вратите". Вярвам, че вероятно в бъдеще Пауланер ще вземе реванш от ретрото.

След този мач промених оценката на Hoegaarden от 3.3 на 3.4 в Ratebeer.com. Новите потенциални съперници на това пиво включват един полски лагер с мед и Столично пейл ейл. Пауланер пада от 3.3 на 3.2.

3 коментара:

  1. Hoegaarden и Leffe определено са моите фаворити за бира, благодаря за статията!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И на мен ми харесват точно тези две бири, имаме един и същ вкус :)

      Изтриване
    2. Опитвал съм не малко бири (разбира се има на къде още да пробвам), но тези две компании за мен са едни от най-добрите! :)

      Изтриване