понеделник, 15 април 2019 г.

Бирени войни - Hoegaarden срещу Stolichno Pale Ale срещу Perła Miodowa

След дълго отсъствие, в блога се завръщат бирените войни. Има една малка промяна - описанията на бирите вече са в отделна страница.

В настоящото издание една срещу друга се изправят:

- Stolichno Pale Ale, като това е третото участие на бирата в съревнованията. Досега тя е заемала второ и трето място. Ще може ли този път да се пребори за първо?

- Hoegaarden, която има едно участие - първо място.

- Perła Miodowa, без участия до момента. Какво ли ще поднесе този новак?


Преди настоящото съревнование и трите бири бяха оценени от мен с 3.4 в Ratebeer.com.

Започнах битката рано сутринта на една неделя. Още в 9:30 отворих едното Столично. Без никаква изненада то бе освежаващо и приятно за пиене рано сутрин.

Последва моят ранен обяд, който полях с Hoegaarden. Приготвени на сач риба миндай, кремвирши Бони и едно яйце плюс салата от домати и сирене. За моя голяма изненада тази бира никак не се върза с храната, което ме изненада предвид наличието на много месни продукти. Мислех си, че всяка бира ще си пасне с месото.


След като се нахраних си отворих полската медена бира Perła Miodowa. Може би ще си помислите, че няма как мед и бира да вървят заедно, но не е така. В тази бира съотношението е перфектно, всяка глътка бе истинска наслада и още тук реших, че вече знам кой ще е победителя.


Ето, че дойде време за второто хранене за деня. То се състоеше от супа от елда (едно вариво познато и като гречка) и отново салата от домати (био при това!) и сирене. Храната бе придружена с втория кен Stolichno Pale Ale. Предишните пъти тази бира съвсем не се върза с никаква храна (освен разни десерти), но този път нещата някак си се получиха. Едва ли има значение, че в предишните състезания бирата участваше в стъклена бутилка от 400 мл, а този път се намеси в състезанието под формата на кен от 500 мл.

Деня реших да го завърша с Hoegaarden без никаква храна или мезета. Бирата беше пивка и приятна, припомних си защо в предишното ѝ участие в "Бирени войни" я поставих на първо място.

Ще попитате, а втората полска медна бира? Реших въобще да не я пия, нямаше нужда, вече знаех, че това е победителя. Вместо това реших да я подаря на един колега, та и той да оцени вкусовите ѝ качества.

И така ето как завърши този рунд:

На първо място поставям:

Perła Miodowa - тя се качва на рейтинг 3.5 в сайта Ratebeer.com и вероятно в някой от следващите рундове ще се изправи срещу Витошко лале и Beck's. Тази полска бира може да бъде намерена какво в стъкло, така и в кен в магазина "1001 бири". Цената и е 2.20 лв.

На второ място:

Stolichno Pale Ale - то остава на рейтинг 3.4

На трето място:

Hoegaarden. Това е изненадата на кръга. Не съм очаквал тази бира да е на последно място. Имаше големи шансове да е поне на второ, но все пак заради неподхождането с този контретен обяд, а сложих след Столичния светъл ейл. Hoegaarden слиза на рейтинг 3.3.

Няма коментари:

Публикуване на коментар