понеделник, 29 април 2019 г.

Бирени войни - Paulaner Hefe-Weissbier срещу Scheyern Kloster-Weisse Hell срещу Corona Extra

Това е едно пенливо сражение, което се проведе преди две седмици, но едва сега имах възможност да седна и да напиша статия. За кратко описание на трите бири погледнете ТУК.

Две немски вайс бири и един мексикански лагер. Една от бирите участва за втори път в подобна дегустация (Paulaner) и тогава не се представи много добре, дали сега щеше да се отсрами? Или пък мексиканската Corona щеше да поднесе "изненадата на кръга", както обичат да казват футболните коментатори?


За разлика от предишните "бирени войни", тази я започнах още в петък вечерта след работа. Честта да даде първия изстрел в битката се падна на немската Scheyern Kloster-Weisse Hell. Приключвайки работната седмица, аз бях гладен като вълк. Нямах много време и желание тепърва да готвя, затова просто си взех от близко заведение една порция пиле със зеленчуци по китайски. Китайска храна с бира? Е, не е толкова странно, колкото боба с бирата от първото издание на "Бирени войни" :)

Нямаше изненади. Вайс бирите по принцип са лек и много приятен стил, който добре си подхожда с повечето храни, а пивоварната Kloster-Brauerei Scheyern определено знае как да вари бира, все пак е доста стара, основана е през 1119 г. (като пивоварна към монашески орден). Тази добра вечеря спечели голям плюс за Scheyern Kloster-Weisse Hell.


Веднага след вечерята, в петъчната вечер отворих другата марка немска вайс бира - Paulaner. Така директно сравних две бири от един и същи стил. Paulaner не е лоша (макар отново да усетих по-голяма горчивина от обичайната за вайс бира), но определено Kloster-Weisse Hell бе по-добрата. До голяма степен в този момент вече разбрах, че трудно Пауланерът ще пребори Клостер-Вайса, макар да имах още по една бутилка от двете. Единственият въпрос, който оставаше да получи своя отговор, бе къде ще се класира Короната.

И така - събота ранна сутрин. Заех се с готвене, включително и домашно приготвен хляб. На гладно отворих мексиканската бира и запретнах ръкави.


Corona не е лоша бира. Както е видно от снимката, не образува голяма пяна, но това за някои може и да е плюс. Други не могат без поне два-три пръста беличка пяна. Тук се зачудих дали мексиканското пиво всъщност няма да успее да се докопа до второто място и Paulaner Hefe-Weissbier отново да се закове трети.

Но дойде и моят ранен обяд (брънч). Полях го с пауланер. Бе ок, не достатъчно да измести другия вайс, но отчетливо по-добре спрямо мексикансото лагерче. Използвам умалително число (лагерче), защото тази бира не е в стандартен литраж. Тя е 355 мл., докато другите две са по половин литър. Това е минус за Мексико. Освен това по-принцип цената на Corona-та е доста висока - 3 лв. Paulaner Hefe-Weissbier може да се намери и за 2.50 лв, а Scheyern Kloster-Weisse Hell съм го виждал само в магазина "1001 бири" в София на цена от 3.30 лв. Всъщност, за да не се разкарвам по различни магазини и трите бири ги взех от този магазин. И трите бяха на една и съща цена - 3,20 лв, което говори, че цените са леко завишени, щом Короната и Пауланера на други места могат да се намерят по-евтино.

Следобед си отворих втората бутилка Scheyern Kloster-Weisse. Окончателно се потвърди подозрението ми, че това ще е победителя в тази надпревара.

Завърших състезанието с втората бутилка Corona - заедно с вечерята ми. Не помня какво точно ядох, това са рисковете да пишеш статия две седмици по-късно, но добро помня, че не си пасна и твърде много ми горчееше. Вярно, че в тази бира сякаш има леееки текилени нотки (може само така да ми се струва), но тя не е подходяща за всички случаи. Май най-добре да се пие самостоятелно, без мезета, десерти, обеди, вечери и т.н.

И така ето как завърши състезанието:

1-во място: Scheyern Kloster-Weisse Hell

2-ро място: Paulaner Hefe-Weissbier

3-то място: Corona Extra

Няма коментари:

Публикуване на коментар