вторник, 30 юли 2019 г.

Бирени войни - Tuborg срещу Stolichno Weiss срещу Leffe Blonde

Описание на тези три бири можете да намерите ТУК.

Това ще е последното издание на "бирените войни" в този си формат, понеже имам идеи да развия рубриката и дори да я отделя в отделен блог. Реализирането на идеите ми ще изисква доста време и се надявам да изпълня всичко до край.

Настоящото последно издание ще е съвсем кратко, защото изправих една срещу друга тези бири преди два месеца, но едва сега имах времето да опиша "сражението".

Tuborg е датски лагер (с подвид Pilsener, макар че за мен не е достатъчно горчив, за да е такъв). Stolichno Weiss е пшеничена вайс бира, за която приемаме, че е българска, макар зад марката да стои холандската Хайнекен. Leffe Blonde е белгийска бира, която на външен вид понякога може да се обърка за лагер, има обаче друг вкус. И трите бири бяха пробвани от мен в малки разфасовки. Tuborg се продава обикновено в 500 мл стъклени бутилки или в еднолитрови пластмасови шишета. Бутилката 330 е нова разфасовка, поне за българския пазар. Leffe Blonde се продава само и единствено в 330 мл шишета. Stolichno Weiss в стъкло е 400 мл (в кен е 500).


И трите бири са добри на вкус. И трите пасват както на консумацията с храна, така и самостоятелно. Леко по-скъпи са от масовите лагер бири продавани в България, но за сметка на това ги превъзхождат като вкусови качества. От долните снимки можете да видите, че като цвят са доста близки. Tuborg трудно образува голяма пяна, но това е характерно за всички лагери.




Може да попитате защо на една от снимките има и зарче? Защото то определи коя след коя бира да пия - исках да елиминирам всякаква субективност. Това ще е заложено в следващия вариант на "Бирени войни", ако реализирам идеите си до край.

В крайна сметка класирах бирите ето така:

1. Stolichno Weiss - сладникаво щипеща и лесна за пиене. Мисля да пробвам да я препоръчам на приятели, които по принцип не пият бира. Това важи всъщност и за повечето вайс бири, може да имат шанс да променят мнението на хората не харесващи бира, само защото са се сблъсквали единствено с лагери.

2. Leffe Blonde - някога, преди много години, когато я опитах за първи път, я харесах от първа глътка. Чувствата ми не са се променили към тази бира. Най-скъпа е от трите, но това допринесе малко за разминаването ѝ с първото място. Просто Столичното този път блесна.

3. Tuborg - макар и на трето място, това не е никак лоша бира. Ако обичате "стандарният" стил известен като лагер, не може да не я харесате.

Няма коментари:

Публикуване на коментар