понеделник, 5 януари 2015 г.

10 от най-важните резерви

Този материал е направен по идея взета от тази статия в Lifehacker.com. Добавен е и мой собствен опит.

10. Компютърен бекъп (архив)

Днешните хора държат все повече информация на компютрите си. Тази информация е все по-важна за нас, но често пъти това го осъзнаваме едва когато се случи нещо като компютърна повреда или кражба и повече нямаме достъп до данните. Не позволявайте това да се случи! Копирайте всичко важно за вас на USB флашка или твърд диск след това периодично обновявайте архива (аз го правех преди всяка седмица, а сега почти всеки ден). Ако обаче често работим с тези данни (примерно програмистики проект , текст на книга която пишем и т.н.) как да сме сигурни, че помним кои файлове сме променяли за да ги обновим? Аз лично ползвам една програма наречена Total Commander. Тя е малко сложна със всичките и опции и възможности, но веднъж разучим ли ги, виждаме какъв незаменим помощник може да е. Няма да изброявам всичките и предимства, единствено ще кажа, че има възможност да покаже променените файлове между данните ни на компютъра и в архива на външен носител. Както и да ги копира (така наречената синхронизация).

Официален сайт на Total Commander


Друг вариант за запазване на важни данни е да ползвате някоя облачна услуга като Гугъл Диск, той дори сам си прави синхронизацията. Но имайте в предвид, че има някакъв шанс до данните ви в облака да се добере някой хакер. Рискът е сравнително малък, но се е случвало.

9. Заделени на страна пари

Това е включено в оригиналната статия на английски и може и да има защо - някои западняци може би сами няма да се сетят да заделят пари. Българите обаче много добре знаят, че стига да има възможност, трябва да го правят. Не случайно има поговорка - "бели пари за черни дни". Как точно обаче да си пазим спестените пари, вече е по-труден въпрос. В каква валута? В банка ли? В коя? У дома ли? Няма еднозначен отговор на тези въпроси. Все пак препоръчвам да се заложи на разнообразието - влогове в различни банки, желателно освен в левове и в някоя чужда валута (основно се залага на евро или долари) и съвсем малка сума пари държани вкъщи - за наистина спешни случаи.

8. Втора кредитна карта

Това е един от малкото съвети в оригиналната статия с който няма да се съглася, че е толкова важен. Имал съм две карти и не съм усетил голяма полза, само се плащат две отделни такси за поддръжка. Все пак донякъде има логика да имате две и да ги държите отделно - едната в портфейла, а другата на сигурно вкъщи. Ако изгубите тази която носите, винаги да може да вземете тази от вкъщи докато се оправите с процедурата по изгубена карта.

7. Предварително свършена работа

За някои това не звучи като резерв, но технически е точно такъв. Ако имате някаква точно определена работа за някакъв срок, добра идея е да свършите голяма част от нея колкото се може по-рано. Така ще имате запас от време, ако изникне нещо непредвидено. Мога да дам пример с основния блог "Мистерика" където съм си поставил за цел да има по една нова статия всеки ден. Мога да подготвям съответната статия ден преди това, но аз предпочитам да имам по няколко готови статии за седмица напред. Така ако нещо непредвидено се случи, и нямам много време за писане на статии, ще имам един период в който няма да се налага да отделям време за подготовка на нови материали, но въпреки това всеки ден ще се появява по една статия.

6. Интернет достъп

В България повечето хора ползват някакъв стационарен интернет - някой LAN оператор или ADSL на Vivacom. Препоръчвам, стига да можете да си го позволите финансово, да си вземете 3G мобилен интернет от някой от трите оператора. Цените варират според различните планове, но средната е 10 лв на месец. Като активно работещ с интернет, това ми е спестявало доста главоболия при проблем с основния ми доставчик.

5. Втори компютър или пък таблет

В случай, че нещо се случи с основния ни компютър. Това е малко по-сериозна инвестиция от финансова гледна точка, но си струва. Пък и не е задължително резервното устройство да е толкова мощно и скъпо колкото основния компютър.


4. Копия на официалните документи

В оригиналната статия препоръчват да си направим дигитализирани (демек сканирани) копия на нашите важни свидетелства като паспорт, акт за раждане и т.н. Аз лично не съм съвсем сигурен, че искам да пазя тази най-важна информация на компютъра си, ако някой хакер се добере до нея, няма да се поколебае да отмъкне личните ми данни. Може би ксерокопирани хартиени копия пазени на различно място от оригиналните документи също ще свършат работа?

3. Телефонни контакти за спешна нужда

В оригиналната статия в тази точка се има в предвид да си носим примерно в портфейла листче с написани телефоните на наши близки хора. Примерно ако ни се случи инцидент и ни намерят в безсъзнание, да е по-лесно на полицията и лекарите да се свържат с роднините ни. Това може и да е резонно, но по-скоро си мисля, че ако в България те намерят в безсъзнание, то вече ще са ти откраднали и телефона и портфейла и така ще е заминало скъпоценното листче с контакти.

Затова в тази точка аз бих предложил друго. Мобилните телефони са широкоразпространени в България вече повече от 10 години. За това време на много хора им се е случвало поне веднъж да им откраднат телефона или сами да си го загубят. Знаете каква е досадата да събирате след това отново телефонните номера на познатите и приятелите си. Аз съм се застраховал срещу това - извадил съм си в екселска таблица всички номера от телефона си и през известен интервал от време добавям новите ми контакти.

2. Провизии при извънредни ситуации

Това са така наречените комплекти за оцеляване, комплекти при първа нужда. Храна, медицински пособия и т.н. които да ни помогнат при някакъв катаклизъм. Тази тема е много популярна и заслужава отделна тема, затова няма да давам повече подробности тук.


1. Планове за бъдещето

Имате ли план "Б" за бъдещето си? Помислете (но без нон стоп да се безпокоите за това) какво ще правите ако ви уволнят от работа? Частен бизнес ли ще отворите, в друга област ли ще се преквалифицирате? Винаги е хубаво да имате резервни планове за какви ли не ситуации - от съдбоносни като споменатата загуба на работата до съвсем дребни - като например какво да вечеряте.

Бонус: резервен мъж / жена

Това е шега от оригиналната статия, която не се сдържах да сложа и аз. Хм, а дали е шега ;)

Няма коментари:

Публикуване на коментар