сряда, 14 януари 2015 г.

Какво да приготвим в случай на бедствие

Това е превод на видео в YouTube

Запомнете тези правила на тройките:

Можеш да оцелееш...

3 минути без въздух
3 часа без топлина
3 дни без вода
3 седмици без храна

I. Въздух

Пазете под ръка маска и шалче за увиване около лицето.

II. Топлина

Непромокаеми обувки, допълнителни дрехи и обувки запазени на непромокаемо място (найлонов плик би свършил работа), топло яке с качулка, шапка и ръкавици, широкопола шапка (пончо) против дъжд и чадър, одеяло, спален чувал, палатка, туристическа газова бутилка за отопление.

Ако сте сред гората, ще ви трябват още - въже за да си построите временен подслон с няколко одеяла, работни ръкавици, трион/секира за дърва за огрев, кибрит/запалка, топчета памук натопени в бензин, спирт или друга подобна течност за по-лесно разпалване на огъня

III. Вода

Нужни са ви около 4 литра на ден на човек. Ако планирате да останете у вас, се запасете добре. Ако планирате да се преместите някъде, изберете такова място, където на близо има източник на прясна вода. Обикновено течащата вода става за пиене (река, поток) за разлика от неподвижната (блато, езеро), но за всеки случай имайте и лопата под ръка за да изкопаете малка дупка близо до източника на вода - процеждащата се през почвата вода обикновено е пречистена. Алуминиев съд за варене на вода. Имайте под ръка и нещо за пренасяне на вода - пластмасови бутилки стават.

IV. Храна

Запасете се с дълготрайни продукти - ориз, боб, изсушени плодове и т.н., малък туристически котлон, който се използва заедно с газовата бутилка, чаша, прибори за хранене, прибори за готвене, рибарски принадлежности, малък нож за рязане на диви плодове, корени и риба, цветна книга с илюстрации на ядливите гъби в региона

V. Допълнителни

Тоалетна хартия, четка за зъби, бръснач, био-торби (разградими в природата) за отпадъци, които се закопават в земята, ножици, чук и други инструменти, безопасни игли, четка за дрехи, кухненска гъба за миене на посудата и приборите, листове и моливи, гумичка, медицинска аптечка, игла и конец, лютив спрей или друго средство за самозащита, преносимо радио, слънчево зарядно за мобилен телефон.

Ако сте религиозен може да си вземете и вашата свещена книга (примерно Библията), ако не - нещо друго което да четете за да пазите духа си висок.

Връзка към оригиналния клип

Няма коментари:

Публикуване на коментар